Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Stres: »Naredil bom vse, da bodo starši mirni«

Objava: 29. 07. 2011 / 05:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Stres: »Naredil bom vse, da bodo starši mirni«

Ljubljanski nadškof se je v izjavi za Radio Ognjišče in Radio Vatikan odzval na nedavno poročanje o pedofiliji med duhovniki in očitke o nezadostnem ukrepanju.

V javnosti so se, kot na spletni strani Radia Ognjišče piše novinarski kolega Alen Salihović, v zadnjem času pojavila obtožbe v zvezi s pojavom pedofilije med duhovniki ljubljanske nadškofije. Zgodbo o dveh duhovnikih ljubljanske nadškofije, osumljenih pedofilije, je za časnikom Dnevnik, ki je o tem poročal v torkovi in sredini izdaji, povzelo več slovenskih medijev. Na poročanje se je včeraj v v izjavi za Radio Ognjišče in radio Vatikan odzval tudi predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Anton Stres. Potrdil je, da zoper duhovnika tečeta postopka.

„V obeh primerih sem imenoval pravnika, v enem celo iz tujine, da bi zagotovil čimbolj objektivno razsodbo. Ta razsodba je že prispela in je na stopnji vročitve in roka za pritožbo, ki traja deset dni. Ker sodba še ni pravnomočna, ne morem o njej več govoriti,“ je v izjavi za Radio Vatikan in Radio Ognjišče dejal nadškof msgr. Stres ter dodal: „Zagotovim pa lahko, da je bil potek resen in temeljit in da so predvidene sankcije ostre. Šlo je za dejanja, ki so se zgodila pred kakšnimi desetimi leti, vendar sem uvedel preventivne ukrepe, zato je bilo obema duhovnikoma odrejeno tako pastoralno delovanje, pri katerem nista imela nobenih pristojnosti ali nalog za delovanje med mladimi, ki bi lahko bila pretveza za kakršnokoli zlorabo.“

Delovanje med mladimi jima je bilo po trditvah nadškofa izrecno prepovedano. „Verjamem pa, da so lahko bili zaradi teh poročil nekateri starši vznemirjeni, zaskrbljeni ali ogorčeni, ker so morebiti menili, da so bili njihovi otroci, če so se udeleževali kakšne od teh dejavnosti, izpostavljeni nevarnosti. Osebno sem bil prepričan, da do tega ne more priti, ker sem verjel, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju,“ je poudaril ljubljanski nadškof msgr. Stres, ki se je vsem staršem, ki so ob teh novicah doživeli strah ali celo bojazen, iskreno opravičil.

„Hkrati pa poudarjam, da vse take pojave odločno zatrem in da vsem takim morebitnim storilcem onemogočim vsako delovanje v Cerkvi, kjer bi lahko bili mladi izpostavljeni kakršnikoli moralni nevarnosti. Zato smo tudi sprožili te postopke in vsako prijavo jemljemo resno. Nobene nismo pometli pod preprogo in je tudi ne bomo. Ob vsaki prijavi smo najprej sprožili preiskovalni postopek in nato cerkveni sodni proces, če je bil sum utemeljen. Kot sem že omenil, se en tak postopek v teh dneh končuje, predvidene so ostre in ustrezne sankcije. Četudi odločba še ni pravnomočna, to vendarle povem, ker bi rad zagotovil vsem staršem, ki pošiljajo svoje otroke k verouku in drugim cerkvenim dejavnostim, da bom naredil vse, da bodo starši mirni in da se ne bi zaradi naše nepazljivosti zgodilo njihovim otrokom kaj obžalovanja vrednega. To je bila vedno moja trdna odločenost in tudi zaradi tega, o čemer se piše in govori te dni, bom še z večjo pazljivostjo in odločenostjo skrbel tudi v prihodnje za moralno varnost mladih, ki jih starši zaupajo Cerkvi,“ je svojo izjavo – njen povzetek so pripravili kolegi Radia Ognjišče – sklenil ljubljanski nadškof msgr. Anton Stres.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh