Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Tutu zahteva kazenski proces proti Blairu in Bushu

Objava: 04. 09. 2012 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Tutu zahteva kazenski proces proti Blairu in Bushu

Anglikanski nadškof in prejemnik Nobelove nagrade za mir obema politikoma očita ‘laži’ v iraški vojni.

Južnoafriški Nobelov nagrajenec Desmond Tutu je pred mednarodnim haaškim sodiščem izrazil zahtevo po kazenskem procesu proti nekdanjemu britanskemu premierju Tonyju Blairu in nekdanjemu ameriškemu predsedniku Georgeu W. Bushu zaradi vojne v Iraku. Invazija leta 2003 je temeljila na laži, da Irak poseduje orožje za množično uničevanje, je anglikanski nadškof kritično ocenil vpletenost obeh držav v prispevku za britanski časnik ‘The Observer’. Ta odločitev je v svetu povzročila večjo nestabilnost in polarizacijo kot kateri koli drugi spor v preteklosti. Blair in Bush sta se vedla kot ‘tirana na igrišču’. Svet sta privedla na rob prepada, na katerem zdaj stojimo – in se bojimo razvoja dogodkov v Siriji in Iraku.

“Na podlagi česa odločamo, da se mora Robert Mugabe zagovarjati pred mednarodnim sodiščem, da Tony Blair nastopa kot mednarodni govorec, da umorimo Bin Ladna in da vkorakamo v Irak – ne na podlagi orožja za množično uničevanje, ampak zato, da se znebimo Sadama Huseina?” piše nadškof Tutu.

Cena, ki jo je potrebno plačati za invazijo, je strašanska in v prvi vrsti zadeva sam Irak. V preteklem letu je bilo po iraških navedbah v samomorilskih napadih vsak dan ubitih v povprečju šest ljudi. Od leta 2003 je v sporu življenje izgubilo več kot 110.000 Iračanov, na milijone ljudi je bilo izgnanih. Do konca preteklega leta je bilo ubitih 4.500 in ranjenih več kot 32.000 ameriških vojakov, navaja nadškof Tutu. V luči navedenih dejstev bi morali odgovorni za trpljenje prav tako odgovarjati pred sodiščem, kot nekateri izmed njihovih afriških in azijskih kolegov.

Tony Blair je v izjavi za javnost izrazil svoje nasprotovanje trditvam Nobelovega nagrajenca za mir. Ni prav, da se ponavljajo stare govorice, kako se je tedaj lagalo o zaupnih podatkih tajnih služb. Neodvisne analize so dokazale nasprotno. Nenavadno je, če rečemo, kako dejstvo, da je Sadam Husein pomoril na sto tisoče svojih državljanov, ne igra nikakršne vloge v moralni odločitvi za njegovo odstranitev. Blair je poudaril, da je vsem težavam navkljub gospodarstvo v Iraku danes uspešnejše, umrljivost otrok pa se je zmanjšala za tretjino.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh