Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof v Toulouseu ogorčen zaradi umora judovskih šolarjev

Objava: 20. 03. 2012 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof v Toulouseu ogorčen zaradi umora judovskih šolarjev

Atentat na judovsko šolo v tem francoskem mestu so ostro obsodili tudi v Vatikanu.

Z ogorčenjem se je katoliški škof v Toulouseu, Robert Le Gall, odzval na umor štirih oseb na neki judovski šoli v tem francoskem mestu. Vsem družinam, ki jih je ta gnusni zločin prizadel, je škof Le Gall včeraj izrekel iskreno sožalje. V zgodnjih jutranjih urah je neznani storilec streljal na učence in učitelje v omenjeni izobraževalni ustanovi, pri čemer je smrtno ranil štiri ljudi, od tega tri otroke. Dve osebi sta bili huje ranjeni.

Ozadje umorov včeraj popoldne še ni bilo znano. Dejanje pa kaže na nekatere podobnosti z atentati, do katerih je v minulih dneh prišlo v Toulouseu in bližnjem mestu Montauban, ko so življenje izgubili štirje vojaki afriškega in karibskega porekla. Tudi v teh primerih je storilec kraj zločina zapustil na motornem kolesu.

Francoska vlada je odredila poostren nadzor nad vsemi judovskimi šolami v deželi. Francoska škofovska konferenca je sinoči pozvala k molitvenem bdenju v pariški katedrali Notre-Dame. Tudi katoličani po vsej državi so ogorčeni nad ‘nesmiselnim nasiljem proti nemočnim ljudem’, je dejal tiskovni predstavnik Francoske škofovske konference, Bernard Podvin.

Številni verski predstavniki in politiki so ostro obsodili atentat. Podpredsednica Svetovnega judovskega kongresa, Charlotte Knobloch, je dejanje opisala kot ‘dokaz skrajne nečlovečnosti’. Če se bo izkazalo, da je šlo za skrajno desničarsko ozadje, bo to po mnenju Knoblochove ‘nov tragični vrhunec dejanj skrajnega človeškega prezira v Evropi’. Čas je že, da bi o temi desničarskega skrajništva v Evropi jasneje spregovorili, meni predstavnica evropskih judov.

Po mnenju Evropskega judovskega kongresa napad dokazuje, da še vedno obstaja nujna potreba po izobraževanju na področju protijudovstva in nestrpnosti. Nujno potrebno je posredovanje vrednote strpnosti v šolskih učilnicah, ne pa višji zaščitni zidovi in učinkovitejši varnostni sistemi, je dejal predsednik kongresa Mosche Kantor.

Konferenca evropskih rabinov v Bruslju je pojasnila, da je omenjeno dejanje ‘značilno za družbo, ki dopušča nestrpnost’. Predsednik konference, rabin Pinchas Goldschmidt, je pozval francosko vlado, naj kriminalne napade temeljito razjasni in odgovorne primerno kaznuje.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je krvavi zločin označil kot nesprejemljiv in ga je nujno potrebno razjasniti. Predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope Jean-Claude Mignon je družinam žrtev izrekel iskreno sožalje in dejal, da nič na svetu na more upravičiti gnusnega umora nedolžnih otrok.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor je prav tako izrazil svoje ogorčenje in pričakovanje, da bodo francoske oblasti zločin v celoti pojasnile in storilca privedle pred sodišče.

V Vatikanu so atentat obsodili kot ‘strahotno in gnusno dejanje’ in obenem izrazili solidarnost z judovsko skupnostjo v Franciji. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je vsem prizadetim izrekel iskreno sožalje, ki so ga včeraj objavili tudi na Radiu Vatikan.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh