Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Bog uhaja našim poskusom obvladovanja [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 26. 05. 2024 / 06:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2024 / 06:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Bog uhaja našim poskusom obvladovanja [VIDEO]
Bog se je sklonil k človeku in tudi mi se moramo prikloniti pred Bogom. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: Bog uhaja našim poskusom obvladovanja [VIDEO]

Teden dni po binkoštnem prazniku, s katerim smo sklenili velikonočni čas, nas cerkev vabi k obhajanju nedelje Svete Trojice, kar pomeni, da – kot je v nedeljskem nagovoru poudaril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore – smo povabljeni v samo središče našega verovanja.

Nadškof Zore je nagovor začel z zgodbo o učenjaku, ki je prišel k rabinu in mu rekel: »Ogromno sem prebral v knjigah in veliko preštudiral, ampak Boga pa nisem še nikoli srečal.« Rabin pa mu je odgovoril: »Veš, to pa je zato, ker se nisi še nikoli dovolj globoko priklonil.«

Kje sploh srečamo Boga?

Ta zgodba je po njegovem zelo primerna za današnji praznik: obstaja namreč nešteto knjig, ki govore o Bogu, mnogi ljudje si dnevno na različnih koncih sveta prizadevajo ljudem približati Boga, a ostaja vprašanje, kje sploh srečamo Boga. »Rabinov odgovor nam odkrije zelo pomembno pot: skloniti se moramo. Bog se je sklonil k človeku in tudi mi se moramo prikloniti pred Bogom,« podčrta nadškof.

Skušnjava, da bi obvladovali tudi Boga

In nadaljuje, da smo se v življenju navadili na težnjo po obvladovanju vsega okoli sebe, zato se vedno znova srečujemo s skušnjavo, da bi tudi Boga skušali obvladovati, kot si domišljamo, da obvladujemo svet. A Bog uhaja našim poskusom obvladovanja.


V Božjem svetu vladajo zakoni ljubezni

»Naš razum se lahko približa razumevanju galaksij in atomov, saj med njimi vladajo zakoni gravitacije. V Božjem svetu pa vladajo zakoni ljubezni – matematika in fizika ob tem obnemita. Naš razum pa, če je pošten, prizna, da je premajhen, da bi razumel; je pa dovolj velik, da občuduje in časti,« je prepričan Stanislav Zore.

Pretrese nas božja sklonjenost k nam

Če pa se sklonimo dovolj globoko, če se v resnici priklonimo pred Troedinim in začutimo njegovo ljubezen, ki je večja od vsega, večja tudi od naših grehov, nas pretrese božja sklonjenost k nam v Jezusu Kristusu, ki nam jo odkriva Sveti Duh, je še izpostavil nadškof.

Ko odgovorimo z ljubeznijo, se naša obzorja razprejo

In nedeljski nagovor zaključil z besedami: »Ko na to ljubezen odgovorimo z ljubeznijo, se naša obzorja razprejo in s Pismom Hebrejcem molimo: 'Kaj je človek, da se ga spominjaš? S slavo in častjo si ga ovenčal, vse si podložil pod njegove noge.' Zato naj bodo vsi naši začetki in vsi konci, vse v našem življenju, v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha – danes in vedno.«

Nalaganje
Nazaj na vrh