Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Kdor hoče videti Jezusa, ga mora videti v njegovem umiranju [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 17. 03. 2024 / 06:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2024 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Kdor hoče videti Jezusa, ga mora videti v njegovem umiranju [VIDEO]
Nadškof Stanislav Zore: »Kaj pomeni videti Jezusa? Ali to pomeni opazovati ga pri njegovih čudežih? Sedeti pri njegovi mizi med obedom in poslušati njegove besede?« FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: Kdor hoče videti Jezusa, ga mora videti v njegovem umiranju [VIDEO]

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v nagovoru na 5. postno nedeljo premišljeval o evangeljskem odlomku o pšeničnem zrnu, ki obrodi obilen sad, če umre. Z njim je Jezus primerjal sebe.

Evangeljski odlomek nas popelje v Jeruzalem, kamor je Jezus prišel na praznik, kakor tudi ogromno drugih, Judov in tistih, ki jim je bilo judovstvo všeč. Jeruzalem je imel okoli 50.000 prebivalcev, ko pa so romarji z vseh koncev ob velikonočnem praznovanju napolnili mesto, je bilo tam 180.000 ljudi.

Morda jih je opogumilo, da je imel Filip grško ime

In v tej množici, pojasni nadškof, je bila tudi skupina Grkov, ki so si želeli videti Jezusa, kar so zaupali Filipu, apostolu iz Betsajde v Galileji. Morda jih je opogumilo dejstvo, da je imel Filip grško ime, kakor tudi Andrej, na katerega se je obrnil Filip, da sta šla njihovo prošnjo skupaj povedat Jezusu.

Kot da Jezus ni prav razumel

»Ko sta Jezusu povedala, kakšno željo imajo Grki, je začel govoriti o pšeničnem zrnu. Za naš način razumevanja se zdi, kot da Jezus ni prav razumel, kaj sta mu povedala učenca. Spregovoril je o nečem čisto drugem, kar na prvi pogled nima nobene povezave z željo skupine Grkov,« je poudaril Stanislav Zore.


Kaj pomeni videti Jezusa?

A ob globljem razmišljanju postane Jezusov odgovor zelo razumljiv, celo povsem jasen. »Kaj pomeni videti Jezusa? Ali to pomeni opazovati ga pri njegovih čudežih? Sedeti pri njegovi mizi med obedom in poslušati njegove besede? Biti navzoč v njegovih razpravah s prvaki ljudstva in velikimi duhovniki?« se je vprašal nadškof.

Površnež bi rekel, da je bilo pšenično zrno zavrženo

Grkov niso zanimale poteze njegovega obraza ali kako se je oblačil. Hoteli so spoznati, kdo je Jezus. Zato je, opozori nadškof Zore, Jezus spregovoril o pšeničnem zrnu, ki pade v zemljo. Kaj se zgodi s tem zrnom? Površnež bi rekel, da je bilo vrženo proč, da je bilo zavrženo.

Iz zrna, položenega v prst, je zraslo novo življenje

»In vendar je to zrno vso svojo vsebino izročilo v rast nove bilke, novega klasa in novega zrnja v tem klasu. Iz zrna, položenega v prst, je zraslo novo življenje,« pojasni ljubljanski nadškof metropolit.

Pripravljeni postati zrno

In zaključi: »In kdor hoče videti Jezusa, ga mora videti v njegovem umiranju, v njegovi dosledni zavezanosti ljubezni, iz katere je človeštvu podaril odrešenje in s tem novo življenje. Kdor hoče biti njegov učenec, mora biti pripravljen postati zrno, ki se daje za novo življenje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh