Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore katoliškim časnikarjem: Vedno v službi resnice in svobode!

Za vas pišejo:
M.M.Š., Ivo Žajdela
Objava: 19. 01. 2024 / 13:15
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2024 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore katoliškim časnikarjem: Vedno v službi resnice in svobode!
Letošnji predavatelj je bil nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenije dr. Peter Gregorčič. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore katoliškim časnikarjem: Vedno v službi resnice in svobode!

Pred praznikom zavetnika katoliških časnikarjev, sv. Frančiška Saleškega, je ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore slovenske katoliške časnikarje tradicionalno povabil na redno letno srečanje v prostorih nadškofije. Slovesni sveti maši je sledilo predavanje dr. Petra Gregorčiča in pogovor o posebnostih slovenske medijske krajine.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Nadškof Zore je med bogoslužjem v nadškofijski kapeli nagovoril zbrane predstavnike slovenskih katoliških medijev. Na začetku je v luči današnjih vremenskih razmer, ki so zaradi močnega sneženja v prometu povzročale številne ovire, povabil vse navzoče, naj si vsako oviro v življenju prizadevajo spremeniti v nekaj rodovitnega. Izpostavil je, da je delo v katoliških medijih izredno pomembno in da se moramo vsi sodelujoči tega zavedati.

Sveta maša v kapeli škofijskega dvorca. FOTO: Boštjan Debevec

Resnica, svoboda, človekovo dostojanstvo

Ponovil je papeževe besede, kako »v današnji kulturi prvo mesto zaseda tisto, kar je zunanje, neposredno, vidno, hitro, površno in začasno; kar je resnično, odstopa prostor videzu«. S takšnim pristopom pa ljudi, ki medije spremljajo, vabimo k pozunanjenosti, začasnosti. S tem ustvarjamo temelje za manipuliranje z ljudmi, ki jim je le do tega, da so v koraku z modnimi smernicami, ne zavedajo pa se, kaj resnično potrebujejo. Postajajo »imuni za globino, za resnico in svobodo«.

Sodelavci v katoliških medijih moramo biti vedno v službi resnice in svobode.

Kdor pa se odloča na podlagi slednjega, tako nadškof Zore, »je slab potrošnik na področju praznjenja polic in sprejemanja najrazličnejših idejnih in ideoloških ponudb«, s katerimi bi ga svet želel privabiti. Podobno je treba ravnati z novicami: resnicoljuben in svoboden človek bo »vse novice dal na rešeto resnice, svobode in človekovega dostojanstva«. Hudič na svet ni stopil z resnico, temveč z manipulacijo in lažjo, to pa dandanes postaja trajni vzorec, kako zmesti človekov odnos z Bogom. Zato moramo biti sodelavci v katoliških medijih vedno v službi resnice in svobode.

Msgr. dr. Anton Jamnik, dr. Peter Gregorčič in msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Ne zgolj sporočanje dejstev

Tudi Jezus je prišel na svet, da bi pričeval resnico. Zavezanost resnici človeka osvobaja, odvezuje ga služenja vsakemu gospodarju, zato moramo tudi delavci v katoliških medijih, je poudaril nadškof Zore, »preverjati stopnjo svoje svobode«: tako notranje, svobode srca in misli, kot tudi zunanje. Stopnja svobode je »nekakšen lakmusov papir za mesto resnice v našem življenju« in ta svoboda nas obvaruje malodušja.

Resnica ni zgolj časnikarsko sporočanje dejstev: je predvsem iskanje trdnejših temeljev, ki so podlaga za naše odločitve in zakone.

Resnica ni zgolj časnikarsko sporočanje dejstev: je predvsem iskanje trdnejših temeljev, ki so podlaga za naše odločitve in zakone. Ko katoliški časnikarji iščemo in oznanjamo resnico, ustvarjamo temelje za takšno prepoznavanje v ljudeh, ki nas spremljajo.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Katoliški mediji po nadškofovih besedah med seboj nismo konkurenca v klasičnem pomenu besede. Lahko tekmujemo med seboj, vendar brez zavisti: ko namreč drug drugemu pomagamo boljše opravljati svoje poslanstvo, rastemo tudi sami.

Nagovor nadškof Stanislav Zore

Katoliški novinarji po maši. FOTO: Tatjana Splichal

Peter Gregorčič o posebnosti slovenske medijske krajine

Po maši je sledilo predavanje v dvorani škofijskega dvorca. Letošnji predavatelj je bil nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenije dr. Peter Gregorčič. Govoril je o posebnosti slovenske medijske krajine oziroma o tako značilni temi slovenske politične scene, o »depolitizaciji« javne televizije oziroma o izgonu »janšistov«, kot jih imenuje leva aktivistična srenja v »civilni družbi« in trenutni oblasti, iz nje. Seveda je imel kaj za povedati, saj smo na odprti sceni gledali manevre, kako, milo rečeno, zamenjati vodstvo RTV Slovenija, nekatere urednike in novinarje s te javne medijske ustanove, pa tudi kaj iz zakulisja tega dogajanja.

Slovenski »medijski« škof dr. Anton Jamnik in direktor Družine Tone Rode prihajata na srečanje katoliških časnikarjev. FOTO: Boštjan Debevec

Odkar je RTV Slovenija v času prejšnje (Janševe) vlade vsaj malo začela delovati politično uravnoteženo, je bila tarča silne kampanje levičarskih aktivistov zunaj in znotraj TV hiše. Predavatelj je kronološko prikazal dogajanje. Tudi med predvolilno kampanjo spomladi 2022 je bila »depolitizacija«, to je ponovni popolni levičarski monopol pri vodenju, urednikovanju in poročanju na javni televiziji, ena od najpomembnejših tem levičarskih strank. Ker po prevzemu vlade niso mogli takoj zamenjati vodstva RTV Slovenija, so ubrali drugo pot, v parlamentu so sprejeli novelo zakona o RTVS. V njem so spremenili določbe o sestavi sveta RTV. Predstavnike zanj so določili tako, da bi imeli v njem zagotovljeno večino. Še več. Predstavniki ustanov, ki so izbirali svetnike, so »izbrali« tako, da imajo po novem v njem nesramno večino. Da bi bil absurd še večji, sta tudi tista dva predstavnika ustanov, ki bi lahko ob vedenju, da bo v svetu imela leva opcija veliko večino, izbrala osebi, ki bi vsaj simbolno predstavljali drugo politično stran - pa nista, ne predsednica republike, ne varuh človekovih pravic, pa čeprav sta vedela, da bo sestava sveta RTV izrazito politično (levičarsko) pristranska, kljub toliko poudarjani »depolitizaciji«.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Potem je predavatelj predstavil zakulisje dogajanja po vložitvi pobude za presojo ustavnosti novele zakona o RTV na Ustavno sodišče. Govoril je o pritiskih na sodnike in njihovih manevrih, s katerimi so izvedbo zakona najprej začasno zadržali, nato pa to odpravili in omogočili uresničitev novele zakona oziroma izvolitev takšne sestave sveta RTV, ki je »depolitiziran«, to je povsem levičarsko usmerjen, ta pa je potem zamenjal vodstvo RTV, novi uredniki pa so začeli s »čiščenjem« »janšistov« na javni televiziji.

Živimo v družbi, ki postaja izrazito enoglasna

Na vprašanje kaj nam svetujete ob tem novodobnim soočenjem z levim totalitarizmom, potem ko so njegovi predhodnimi pred desetletji že počeli nad Slovenci strašne zločine, je dr. Peter Gregorčič posebej za Družino dejal: »Zdaj se veliko govori o sovražnemu govoru. V tej luči se pripravlja tudi nova medijska zakonodaja, ki bo z namenom zagotovitve učinkovitega ukrepanja v primeru ugotovljenih nepravilnosti omogočila, da pristojni inšpektor odredi začasno odstranitev potencialno spornega teksta. Predlagatelj je tudi pojasnil, da želi s tem poudariti, da cilj ukrepanja ni sankcioniranje kršitelja z globo, ampak odprava nepravilnosti. Torej odstranitev teksta, ki ga inšpektor prepozna kot potencialno sovražnega.«

Meni, da to ni prava smer. Živimo v družbi, ki postaja izrazito enoglasna. Zato potrebujemo več svobode govora, ne manj. Dodal je, da je vse bistveno, kar je potrebno o omejevanju svobode govora vedeti, povedal že George Orwell v svoji knjigi 1984, ko je dejal: »Edini cilj Novoreka je zožiti razpon misli. Na koncu bomo miselno zločinstvo dobesedno onemogočili, ker ne bo besed, ki bi ga izražale. /.../ Vsako leto bo manj in manj besed, obseg zavesti pa vedno nekoliko ožji.«

Zato je še enkrat poudaril: »Omejevanje svobode govora torej oži naš miselni okvir in s tem tudi našo čisto osebno identiteto.«

Nalaganje
Nazaj na vrh