Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »V središče vsega postavite Boga in človeka«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 10. 2021 / 20:19
Oznake: Družba, Škof, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »V središče vsega postavite Boga in človeka«
Nadškof Zore: » Pri učenju zares štejejo strast, predanost, vnema za učenje.« FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: »V središče vsega postavite Boga in človeka«

V ljubljanski stolnici je ob začetku akademskega leta 2021/22 tamkajšnji nadškof msgr. Stanislav Zore daroval sveto mašo in zbrane povabil, da v središče učenja in raziskovanja postavijo človeka, "ki v sebi nosi Božjo podobo in podobnost."

Nadškof Zore je poseben pozdrav namenil vsem, ki letos šele vstopajo v študijski proces. Dejal je, da je na začetku precej vprašanj in negotovosti, a tudi veselega pričakovanja, kaj bodo prinesla študijska leta.

Čas preizkušnje je čas resnice

»Študijsko leto začenjamo v času, ki je močno zaznamoval človeštvo. Preizkušal je posameznike, preizkušal je družine, preizkušal je celotno družbo in posamezne skupnosti v družbi. Trdo je preizkušal tudi vse, ki sodelujete v študijskem procesu,« je izpostavil Zore in dodal, da je čas preizkušnje vedno čas resnice.

Strast do učenja

Nadaljeval je z mislimi Simone Weil, ki je zapisala, da ni pomembno, da nekdo zbrano študira ure in ure, če ga ne vodi strast do učenja, eros do učenja. »Tudi latinska beseda »studium« izvorno pomeni vnemo, privrženost, predanost, pa tudi strast.«

In to je tisto, kar pri učenju zares šteje: strast, predanost, vnema za učenje, ne samo tistega, kar bi se moralo znati v okviru nekega predmeta, ampak okraj tega, kar je kot pot v še neznane pokrajine. (Stanislav Zore, ljubljanski nadškof)

»Kaj vas bo navdihovalo?«

Zbrane pri maši je vprašal: »Kaj boste postavili v središče svojega srečevanja v predavalnicah v času študijskega procesa. Kaj vas bo navdihovalo, kaj bo postalo merilo vašega poglabljanja v resničnost? Kaj bo postavljalo mejo vašim možnostim in kje se boste ustavili, da bi učenje in raziskovanje dosledno služilo dobremu?« Nadaljeval je: »Prosim vas, da v središče vsega postavite človeka. Ne človeka, ki je produkt naključja, rezultat silnic časa in narave, ampak človeka, ki v sebi nosi Božjo podobo in podobnost.«

Vsak poklic je namenjen služenju človeku

Zore je poudaril, da je vsak poklic namenjen služenju človeka in čisto vsako delo je v službi človeka. »Kadar to ni, kadar postane samo sebi namen, kadar se ujamemo v vrtinec sebičnosti, postanemo polni zvenečih besed o svobodi, o pravicah, o dostojanstvu, človek pa se v vsem tem izgubi. Ni več pomemben.«

Pomembne so pravice, pomembne so agende določene skupnosti, človek pa je spremenjen v sredstvo, ki se ga uporabi in odvrže, kakor večkrat pravi papež Frančišek. (Stanislav Zore, ljubljanski nadškof)

Obenem je spodbudil občestvo, da se potrudi za celostno izobrazbo. »Bodite dobri na svojem osnovnem področju. Vendar ne zapirajte razuma in srca tudi za vsa druga področja,« je še dodal ljubljanski nadškof.

Celotno nadškofovo pridigo lahko preberete spodaj.

Pridiga nadškofa Zoreta ob začetku akademskega leta.pdf


Nalaganje
Nazaj na vrh