Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »Z žrtvami globoko sočustvujem«

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 23. 01. 2020 / 11:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2020 / 08:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »Z žrtvami globoko sočustvujem«

Nadškof Zore: »Z žrtvami globoko sočustvujem«

Predsednik SŠK, nadškof Stanislav Zore, je za Družino spregovoril o perečih vprašanjih v Cerkvi na Slovenskem.

Foto: Tatjana Splichal

Predsednik SŠK, nadškof Stanislav Zore, je za Družino spregovoril o perečih vprašanjih v Cerkvi na Slovenskem. Celoten intervju si preberite v časopisu Družina.

Začniva kar pri najbolj aktualni temi, pri vprašanju zlorab. Civilna iniciativa Dovolj.je še vedno opozarja, da so predstavniki uradne Cerkve premalo naredili za sankcioniranje in odpravo spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem. Kot višek nezadovoljstva je razumeti celo poziv k vašemu odstopu? Kako ste doživeli ta poziv?

Ne morem reči, da sem ga bil ravno vesel, čeprav sem glede na različne izjave posameznikov iz te skupine, ki so bile izrečene v preteklosti v različnih okoljih, pričakoval vse mogoče. Mislim, da nikdar ne bo narejeno dovolj za odpravo spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem in tudi povsod drugod. Narediti moramo vse, kar je mogoče, da bi preprečili spolne zlorabe in zaščitili otroke in mladoletne. Prav tako pa moramo sume kaznivih dejanj resno obravnavati v skladu s cerkveno in civilno zakonodajo. Ob tem pa moramo tudi vedeti, da je Cerkev skupnost grešnikov. Jezus je namreč prišel klicat grešnike. Ob vseh ukrepih, ki jih sprejemamo, da bi kar najbolj odpravili to rano s telesa Cerkve, se bodo vedno našli posamezniki, ki bodo to rano z različnimi motivi in interesi na novo odprli.

Veliko stvari se je zgodilo v zadnjem letu na tem področju, ničelno toleranco do zlorab je napovedal Frančišek, temu je z ukrepi sledila tudi Cerkev na Slovenskem. Zadnje smernice ste izdali pred dobrim tednom. Lahko na kratko povzamete te ukrepe?

Res je. Ko je papež Frančišek napovedal ničelno toleranco do spolnih zlorab, smo ničelno toleranco tudi mi vnesli v svoje Smernice. Zadnja dopolnila Smernic SŠK pa smo sprejeli na seji škofovske konference, ki je bila 13. januarja 2020 in načrtovana že leto dni vnaprej. Na tej seji smo v Smernice vnesli odpravo papeške tajnosti, ki je po odloku papeža Frančiška stopila v veljavo 1. januarja letos, in zapisali dolžnost škofov, da vsak sum spolne zlorabe prijavimo državnim oblastem. Pomembne okvire za preprečevanje možnosti spolne zlorabe smo oblikovali lansko leto z navodilom o pastoralnem delovanju z mladoletnimi. Naše dokumente redno pošiljamo Kongregaciji za nauk vere in ta je vse naše smernice potrdila in ocenila kot dobre. Vse te in številne druge dokumente verniki in javnost lahko najdejo na spletni strani Katoliške cerkve.

Nekakšna rdeča nit kritik je očitek, da je bilo premalo narejenega za žrtve.

Žal je tako, da za žrtve nikoli ne bomo storili dovolj, ne družina, ne Cerkev in ne družba. Žrtvi namreč nihče ne more povrniti tega, kar ji je bilo vzeto. Moram pa povedati, da so bili vsi primeri prijav, vsaj kolikor je meni znano, obravnavani. Seveda so bili obravnavani v skladu s smernicami in predpisi, ki so veljali v določenem času. Stvari se na tem področju izredno hitro spreminjajo. Pomembno pa je, da se primeri obravnavajo v skladu s smernicami in zakoni ter v duhu pravičnosti in v skladu z državno in cerkveno zakonodajo. V nasprotnem primeru lahko spregledamo resnico. V teh postopkih pa gre za to, da pridemo do resnice in pravice.

Celoten intervju si preberite v časopisu Družina.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh