Zapri
Iskanje

Naglavne uši, prava nadloga

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 08. 09. 2022 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2022 / 07:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Naglavne uši, prava nadloga

Naglavne uši, prava nadloga
Kristina Grošelj, družinska zdravnica. FOTO: Tatjana Splichal
Kako se dokončno znebiti uši, ki so našo družino doletele med počitnicami?

Med počitnicami je našo družino doletela nadloga v obliki uši. Vsi smo si po enem tednu ponovno umili lase s šamponom proti ušem, ampak pri razčesavanju vidim, da se jih še nismo povsem rešili. Prosim, svetujete mi, kako naj se znebimo uši pred začetkom šolskega leta? (Tinka)


Poleti so pogoji za razmnoževanje uši ugodni in prav v začetku šolskega leta, ko otroci ponovno pridejo skupaj, so epidemije uši pogoste. Pravilno ste ravnali in se lotili temeljitega odpravljanja takoj, ko ste jih opazili, in s tem preprečili, da bi se uši širile naprej. Nadaljujte z vsakodnevnim prečesavanjem lasišč vseh družinskih članov z gostim glavnikom. Na ta način boste večino uši že odstranili, vendar pa bo zaradi gnid, ki so trdno zalepljene na lase, treba ponovno uporabiti preparat za razuševanje.

Priporočam vam preparat iz skupine insekticidov s permetrinom v obliki šampona, ki vsebuje 1 % permetrin v 20 % izopropanolu, ki se dobi v lekarni brez recepta. Zaenkrat pa ni zadosti dokazov, da rastlinski pripravki (eterična, naravna olja) učinkovito odstranjujejo uši. Preparat nanesite na suho lasišče vsem družinskim članom za 10–15 min; postopek razuševanja ponovite čez 7–10 dni. Med enim in drugim postopkom razuševanja dnevno prečesavajte lasišča z gostim glavnikom, dokler ne izčešete vseh uši. Lasišč ne umijte vsaj še dan ali dva po tem, ko ste izprali preparat za razuševanje. Glavnike in krtače operite v vroči vodi (več kot 60 °C), prav tako perilo (oblačila, brisače, posteljnino), ki je bilo v stiku z lasmi. Predmete, ki jih ne morete oprati, lahko postavite v zmrzovalnik za 24 ur.

Pri preprečevanju ušivosti in odpravljanju uši pri otrocih imamo starši ključno vlogo. Najboljša obramba je redno pregledovanje las, da lahko naglavne uši opazimo čim prej. Dosledno razuševanje pred pričetkom šole je zelo pomembno za preprečitev širjenja te nadloge v šolah in vrtcih.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close