Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako ravnati ob pogostih glavobolih?

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 05. 05. 2022 / 16:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako ravnati ob pogostih glavobolih?
»Glava me boli!« FOTO: Pexels

Kako ravnati ob pogostih glavobolih?

Vprašanje bralke: Stara sem 39 let, zadnje leto imam zelo stresno službo. Doslej me je glava bolela le izjemoma, zadnje leto pa skoraj dvakrat tedensko. Prvi dan včasih še potrpim, potem pa se mi glava tako razboli, da moram vzeti zdravilo. Sproščam se, kolikor se le da, hodim na sprehode v naravo. Kaj naj še naredim? Moram k zdravniku?

Odgovarja: Kristina Grošelj, družinska zdravnica 

Pri vas gre najverjetneje za glavobol tenzijskega tipa (imenovan tudi stresni glavobol), ki je najpogostejša oblika glavobola in ga je večina ljudi že občutila. 

Tenzijski glavobol običajno traja od ene do šest ur, lahko pa tudi več dni. Če se glavobol pojavlja 15 dni v mesecu tri mesece zapored, govorimo o kroničnem glavobolu. Žal je tak glavobol najteže odpraviti in vas lahko muči vrsto let.

Tenzijski glavobol lahko občutimo kot stalno, topo in stiskajočo bolečino, ki prizadene obe strani glave. Lahko ga spremlja tudi zakrčenje vratnih mišic in pritisk za očmi. 

Prav je, da obiščete zdravnika, če se vaš glavobol »spremeni«. 

Vzroka zanj praviloma ne poznamo; lahko ga sproži stres, slaba telesna drža, nepravilno prehranjevanje, dehidracija, hormonske spremembe, tudi pretirana uporaba zdravil za glavobol. Pogostejši je pri ženskah. Slikanje glave večinoma ni potrebno.

Običajno glavobol lahko odpravimo s protibolečinskimi zdravili, ki jih je dobro vzeti ob začetku glavobola, še preden se glava razboli. Veliko pa lahko naredite že s spremembo življenjskega sloga. 

Pomembno je redno gibanje, zdrava prehrana, dovolj tekočine, ukrepi za obvladovanje stresa, različne sprostilne tehnike (npr. pilates, masaža vratu). Tudi topli obkladek na čelu ali vratu lahko pomaga. 

Tenzijski glavobol lahko občutimo kot stalno, topo in stiskajočo bolečino, ki prizadene obe strani glave.

Prav pa je, da obiščete zdravnika, če se vaš glavobol spremeni: postane pogostejši ali močnejši, se pojavi ponoči, je nenaden in ni podoben vašemu običajnemu glavobolu. 

Drugi »alarmni« znaki, ki jih je treba vzeti resno, so tudi, če glavobol spremljajo otrdel vrat, vročina, slabost, bruhanje, zmedenost, oslabelost ali nerazločen govor.

Pogost glavobol zelo slabo vpliva na kakovost vašega življenja. Poskusite še z drugimi zgoraj navedenimi ukrepi; če ne bo bolje ali če bi se pojavili »alarmni« znaki, se posvetujte z zdravnikom.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (18/2022). 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh