Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ustrezna higiena rok je ključnega pomena«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 05. 05. 2022 / 14:09
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ustrezna higiena rok je ključnega pomena«
Danes obeležujemo mednarodni dan higiene rok in mednarodni dan babic. FOTO: Tatjana Splichal

»Ustrezna higiena rok je ključnega pomena«

Danes obeležujemo mednarodni dan higiene rok. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izpostavljajo, da je ustrezna higiena rok ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb in širjenju nalezljivih bolezni.

»S svojimi rokami lahko prenašamo povzročitelje različnih bolezni. Ti na kožo rok zaidejo ob stiku z različnimi predeli telesa in pri stiku z okuženimi osebami, predmeti ali površinami. Ko se z onesnaženimi rokami dotikamo predvsem ust, nosu ali oči, povzročitelje bolezni vnesemo v telo. Tako se lahko okužimo, zato je pomembno, da se z neumitimi ali nerazkuženimi rokami ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu ali oči,« so zapisali na spletni strani NIJZ.

Razkuževanje rok v domačem okolju ni potrebno in ga izvajamo le, kadar umivanje rok ni mogoče.

Mednarodni dan babic 

Danes, poleg mednarodnega dneva higiene rok, obeležujemo tudi mednarodni dan babic. 

Letošnji mednarodni dan babic poteka pod sloganom 100 let napredka mednarodnega babištva. Babice imajo pomembno vlogo v zdravju žensk v njihovem celotnem življenju, ne le v reproduktivnem obdobju, so izpostavili v Zbornici zdravstvene in babiške nege. Poudarjajo še, da je nujno treba okrepiti delovanje babic na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

Delovanje babic vključuje tudi zdravstveno vzgojo in izobraževanje žensk, družin in širše družbene skupnosti ter pripravo na odgovorno starševstvo. FOTO: Tatjana Splichal

Pogled v zgodovino

V Zbornici so se ob današnjem dnevu ozrli tudi v zgodovino babištva na Slovenskem. V Ljubljani je bila leta 1753 ustanovljena prva babiška šola v Evropi. 

Zadnja generacija babic je šolanje zaključila leta 1984, nato pa je bila tradicija izobraževanja babic prekinjena. Izobraževanje je bilo ponovno uvedeno leta 1996 na visokošolski ravni.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh