Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Obeležujemo svetovni dan knjige

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 04. 2022 / 09:06
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2022 / 18:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Obeležujemo svetovni dan knjige
Svetovni dan knjige obeležujemo 23. aprila. FOTO: Pexels

Na kratko: Obeležujemo svetovni dan knjige

Na današnji svetovni dan knjige in avtorskih pravic bo v parku Zvezda v Ljubljani ponovno zaživel knjižni sejem.

Organizatorji Sejma na zraku pričakujejo okrog 50 slovenskih založnikov, ki bodo na stojnicah razgrnili aktualni program. Potekala bo tudi Noč knjige, kjer bodo med drugim obeležili stoletnico rojstva pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Sejem in noč knjige se bosta začela ob 9. uri, odprli pa ju bodo ob 10. uri z nastopom jazzovske skupine Pantaloons. Zatem se bo do 22. ure zvrstilo več dogodkov na sejemskem odru, med njimi predstava za otroke. T. M. 

Bosno in Hercegovino stresel močan potres

Bosno in Hercegovino je včeraj ob 23.07 stresel močan potres. Po prvih ocenah Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra je bilo žarišče potresa z magnitudo 5,7 v bližini Stolca. Po prvih podatkih so potres čutili po vsej regiji, tudi v Sloveniji. Po poročanju tamkajšnjih medijev je ob potresu nastala škoda, saj so se tla tresla več kot minuto. Nastala je velika materialna škoda, več ljudi je bilo poškodovanih. T. M. 

Solinarski praznik v Piranu 

V Piran se po treh letih ta konec tedna vrača solinarski praznik. Etnološka, izobraževalna in kulturna prireditev, ki so prirejajo že skoraj dve desetletji, se bo danes in v nedeljo odvijala na različnih prizoriščih v mestu Piran ter v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah. Solinarski praznik ob prazniku piranskega zavetnika sv. Jurija so zasnovali, ker je mesto Piran zraslo na soli in so solinarji že od nekdaj znali prisluhniti naravi, obenem pa jo tudi častiti skozi običaje, kulturo in umetnost. Med drugim bo na osrednjem Tartinijevem trgu potekali solinarska tržnica, sejem starin in razstava ob 30-letnici muzeja solinarstva. Zvrstili se bodo tudi glasbeni nastopi in gledališki predstavi, filmska projekcija ter ustvarjalne delavnice za otroke. Na Fornačah pa se bo v soboto odvil ribiški turnir v trnkarjenju. V nedeljo bo sledil vrhunec praznika z odhodom solinarske družine v soline. T. M. 

Nov strelski napad v Washingtonu 

V streljanju v bližini elitne šole v prestolnici ZDA Washington so bili v petek ranjeni štirje ljudje, napadalec pa se je ob prihodu policije ubil sam, poročajo tuji mediji. Napadalec je streljal na štiri ljudi, ki so bili v tistem času na ulici, od tega so tri zaradi strelnih ran prepeljali v bolnišnico. Streljanje je sicer v petek popoldne po lokalnem času pretreslo elitno naselje Van Ness na severozahodu Washingtona, v bližini zasebne šole Edmund Burke, kjer se je takrat ravno zaključeval pouk. S pomočjo izjav očividcev so policisti po nekaj urah izsledili lokacijo, s katere je streljal napadalec – z okna v petem nadstropju ene od okoliških stanovanjskih zgradb. T. M. 

Finale francoskih predsedniških volitev

Na nekaterih francoskih čezmorskih ozemljih se je danes že začel odločilni drugi krog francoskih predsedniških volitev. Na majhnem francoskem otočju Saint-Pierre in Miqeulon ob vzhodni obali Kanade so se prva štiri volišča odprla danes opoldne. Velika večina francoskih državljanov bo sicer lahko svoj glas oddala na volilno nedeljo. V drugem krogu volitev bo padla odločitev, ali bo sedanji predsednik Emmanuel Macron dobil drugi mandat ali pa bo v Elizejsko palačo vstopila njegova desničarska tekmica Marine Le Pen. Oba sta se v prvem krogu glasovanja pred štirinajstimi dnevi uvrstila v drugi krog, podobno kot že na prejšnjih volitvah pred štirimi leti. T. M. 

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh