Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Južna Afrika razglasila nacionalno katastrofo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 04. 2022 / 09:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Južna Afrika razglasila nacionalno katastrofo
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Na kratko: Južna Afrika razglasila nacionalno katastrofo

Zaradi katastrofalnih poplav na vzhodni obali Južne Afrike je predsednik države Cyril Ramaphosa v ponedeljek razglasil stanje nacionalne nesreče.

Obnova zgolj najosnovnejših storitev na prizadetem območju bo terjala veliko časa, medtem ko so še vedno v nevarnosti življenja, zdravje in dobrobit na tisoče ljudi. »To je humanitarna katastrofa, ki terja obsežno in nujno pomoč,« je po poročanju tujih medijev dejal Cyril Ramaphosa. Poplave so prizadele tudi območje Durbana, kjer se nahaja eno največjih in najbolj prometnih pristanišč v Afriki, ki je ključno za južnoafriško gospodarstvo. V poplavah, ki so sledile najhujšim neurjem v zgodovini Južne Afrike, je po dosedanjih podatkih umrlo najmanj 443 ljudi. Brez domov je ostalo okoli 40.000 ljudi, poškodovanih je bilo več kot 600 šol in 66 zdravstvenih objektov. Nekatera najbolj prizadeta območja še naprej ostajajo odrezana od sveta. Pri vzpostavljanju oskrbe z elektriko in vodo ter iskanju pogrešanih sodeluje 10.000 vojakov. T. M. 

Začetek 36. Slovenskih glasbenih dnevov

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se bodo nocoj začeli 36. Slovenski glasbeni dnevi, ki veljajo za praznik slovenske glasbe. Osrednja pozornost otvoritvenega koncerta bo namenjena 150. obletnici Glasbene matice Ljubljana. Glasbeni dnevi se bodo sklenili 24. aprila z nastopom zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Gregorja Klančiča. Programsko podobo letošnjega otvoritvenega koncerta je navdihnilo prvo odmevno gostovanje mešanega glasbenega zbora Glasbene matice na tujem leta 1895, ki so ga pripravili na Dunaju kot zahvalo za pomoč po rušilnem potresu v Ljubljani. Letošnje Slovenske glasbene dneve bo obogatil tudi dvodnevni mednarodni muzikološki simpozij o glasbenih društvih v 19. stoletju ter predstavitev tretjega zvezka Zgodovina glasbe na Slovenskem. T. M. 

Priporočljiva uporaba zaščitnih mask na voliščih 

Državna volilna komisija (DVK) je na ponedeljkovi dopisni seji spremenila navodila okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. Uporaba zaščitnih mask na voliščih tako ne bo obvezna, pač pa priporočljiva – razen tam, kjer so volišča organizirana v zdravstvenem domu ali domu za starejše. Ostali preventivni ukrepi, kot so medsebojna razdalja, razkužila za roke, razkuževanje pisal, skrb za higieno rok in kašlja ter zračenje prostorov, pa ostanejo v veljavi. T. M. 

Kolesarji Pogačar, Roglič in Mohorič trenutno med najboljšo četverico

Slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič sta na današnji posodobljeni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci) ostala na prvih dveh mestih, na četrtem mestu pa je trenutno tretji Slovenec med kolesarsko elito, Matej Mohorič, ki je po petem mestu na kraljici klasik, dirki Pariz – Roubaix, napredoval za eno mesto. Mohorič (Bahrain-Victorious) je s petim mestom na Pariz - Roubaixu ter novim seštevkom 2.855 točk prehitel dvakratnega svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa (Quick-Step Alpha Vinyl), poroča STA. Za tretjim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) 27-letni slovenski kolesar zaostaja še 346 točk. Od drugih Slovencev je najvišje Jan Polanc (UAE Team Emirates) na 131. mestu, sledi mu Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) na 139. Med 500 najboljšimi kolesarji sta še Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) na 353. in Matevž Govekar (Tirol KTM) na 423. mestu. Slovenija je po novem uspešnem tednu na lestvici zadržala vodstvo med državami, sledita ji Belgija in Francija. M. M. Š.

Izrael po raketnem napadu napadel Gazo

Izrael je davi izvedel prve napade na območje Gaze po več mesecih, za ta korak pa se je odločil, potem ko je bila iz Gaze sinoči na jug Izraela prvič po januarju izstreljena raketa. To je sicer prestregel izraelski sistem zračne obrambe, nato pa je padla v morje, poroča STA. Napetosti med Izraelci in Palestinci se že več tednov nevarno stopnjujejo. Minuli konec tedna jih je še dodatno zaostrilo množično nasilje na Tempeljskem griču v Jeruzalemu, svetem kraju tako za muslimane kot tudi Jude. O tem naj bi danes razpravljal tudi Varnostni svet ZN. Po navedbah izraelske vojske so njene zračne sile na območju Gaze, ki je pod nadzorom gibanja Hamas, uničile objekt za izdelavo orožja, napad pa po navedbah palestinskih virov ni terjal smrtnih žrtev. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh