Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Avstrija sprostila omejitve zaradi koronavirusa

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 16. 04. 2022 / 11:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2022 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Avstrija sprostila omejitve zaradi koronavirusa
Polno cepljenim potrdilo velja 365 dni. FOTO: arhiv Družine

Na kratko: Avstrija sprostila omejitve zaradi koronavirusa

V Avstriji so danes sprostili ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni.

Kot poroča STA, maske niso več obvezne v trgovinah z nenujnim blagom, še naprej pa so obvezne maske tipa FFP2 v trgovinah z nujnim blagom, kot so na primer trgovine z živili, lekarne in drogerije. Enako velja za javna prevozna sredstva. Za zdravstvene ustanove in ustanove socialnega varstva je poleg maske nujen pogoj preboleli ali cepljeni proti covidu-19. Spremenjena je tudi definicija polno cepljenega in trajanje potrdila: polno cepljenim, torej tistim s tremi odmerki, potrdilo velja 365 dni in ne več 270 dni, tistim z dvema odmerkoma in prebolelim pa potrdilo velja 180 dni. Nova pravila bodo v predvidoma v veljavi do začetka julija. M. M. Š.

Picassova hči muzeju v Parizu podarila očetove umetnine

Hči španskega umetnika Pabla Picassa Maya Ruiz-Picasso je Picassovemu muzeju v Parizu podarila izbor očetovih del iz svoje zasebne zbirke, poroča STA. Javnost jih ima priložnost prvič videti na razstavi, ki je v muzeju na ogled od danes, dela pa ponujajo vpogled v manj znana obdobja Picassove umetniške kariere. Donacija obsega osem del, večinoma slik. Ob delih iz zbirke Picassovega muzeja bodo razstavljene do 31. decembra 2023. Po navedbah Picassove vnukinje Diane Widmaier-Picasso, ki je tudi ena od kustosinj razstave, je njena mati »slutila, da bi nekatera dela, ki jih je podedovala, lahko našla svoje mesto v muzeju, zato je izbrala dela, ki so ji bila posebej pri srcu«. Poleg čustvene vrednosti je Picassova hči pri izbiri del za donacijo upoštevala tudi trenutne vrzeli v muzejski zbirki. M. M. Š.

Novorojencu argentinskega predsednika je ime »Francisco«

Argentinski predsednik Alberto Fernandez in njegova soproga Fabiola Yanez sta svojega novorojenega otroka imenovala »Francisco«. Mati in otrok sta odlično, je v pogovoru za argentinske medije povedal novopečeni oče. Sicer je znano, da predsednik Fernandez ni dejaven katoličan, toda v svojem rojaku, papežu Frančišku, vidi moralnega voditelja največjega formata. Ime »Frančišek« zanj predstavlja vrednote, ki jih podpira papež. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh