Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Obeležujemo svetovni dan hemofilije

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 04. 2022 / 09:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2022 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Obeležujemo svetovni dan hemofilije
FOTO: Pexels

Na kratko: Obeležujemo svetovni dan hemofilije

Danes obeležujemo svetovni dan hemofilije, redke dedne bolezni, pri kateri je moteno strjevanje krvi.

Slovenija pri zdravljenju hemofilije sodi v sam vrh razvitih držav, številni ljudje po svetu pa še vedno nimajo dostopa do faktorjev strjevanja krvi, opozarjajo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. Kot je na okrogli mizi Mejniki zdravljenja hemofilije skozi čas izpostavila zdravnica s Kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Irena Preložnik Zupan, Slovenija spada med 20 odstotkov držav na svetu, kjer vse bolnike s težko obliko hemofilije zdravijo z redno profilakso, preventivnim zdravljenjem z dodajanjem faktorja strjevanja krvi. S tem preprečijo spontane krvavitve v sklepe in mišice, ki povzročajo bolečine in invalidnosti. T. M. 

Janez Janša ob veliki noči poudaril pomen upanja 

Premier Janez Janša je v velikonočnem voščilu poudaril pomen upanja ter enotnosti in povezanosti naroda. Izrazil je željo, da bi kristjani odgovornost do domovine pokazali z udeležbo na državnozborskih volitvah. »Upanje, ki ga prinaša velika noč, se vedno znova dotakne odprtih src. Vsakič kot prvič in vedno tako, kot v danem trenutku najbolj potrebujemo. Iz velikonočnega upanja črpamo moč. V njem najdemo oporo v težkih preizkušnjah,« je poudaril premier. T. M. 

Na Filipinih še naprej narašča število žrtev

Po tropski nevihti, ki je prizadela Filipine, v tej državi še naprej narašča število smrtnih žrtev zaradi poplav in zemeljskih plazov. Po zadnjih podatkih lokalnih oblasti je umrlo več kot 170 ljudi, ta številka pa bo verjetno še narasla, saj mnoge še vedno pogrešajo. Tropska nevihta Megi, ki je prejšnji teden dosegla to otoško državo, je prizadela več kot dva milijona ljudi v 30 provincah, več kot 207.500 prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove. Oblasti škodo v kmetijstvu, hišah in javni infrastrukturi ocenjujejo na več kot pet milijonov dolarjev. Prizadevanja za iskanje pogrešanih se nadaljujejo kljub zaskrbljenosti glede varnosti reševalcev na območjih, ki so jih prizadeli plazovi, je sporočil tiskovni predstavnik državne agencije za naravne nesreče Mark Timbal. T. M. 

Poročna slavja prvič po dveh letih brez omejitev

Epidemija koronavirusa je prekrižale načrte številnim parom, ki so se v zadnjih dveh letih želeli poročiti. Poročna slavja so potekala v znamenju ukrepov, nekaj časa pa so bila poročna slavja celo prepovedana. Letos zaradi sproščanja ukrepov načrtovalci porok in znane poročne lokacije pričakujejo večje število porok in pokritje izpada prihodkov. V zadnjih dveh letih so po besedah organizatorjev vse obrede izvajali v skladu z zdravstvenimi ukrepi, tudi s spoštovanjem ukrepov niso imeli težav, saj si pari niso želeli, da bi njihova poroka predstavljala vir okužb s koronavirusom. »Če se bodo ukrepi ponovili, jih bomo upoštevali tudi v prihodnje,« zagotavljajo organizatorji. T. M. 

Nalaganje
Nazaj na vrh