Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Volitve v BiH bodo 2. oktobra

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 04. 2022 / 17:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Volitve v BiH bodo 2. oktobra
Sarajevska Baščaršija. FOTO: Milan Suvajac/Wikipedia

Na kratko: Volitve v BiH bodo 2. oktobra

Splošne volitve v Bosni in Hercegovini so predvidene 2. oktobra letos, je dejal predsednik volilne komisije BiH (SIP) Suad Arnautović in pojasnil, da bo SIP volitve uradno razpisal 4. maja.

Arnautović je ob tem poudaril pomembnost njihove izvedbe, saj tako določa veljavni volilni zakon, in zatrdil, da bo »SIP ravnal v skladu z volilnim zakonom in strogo upošteval predpisane roke. Eden od njih je, da je volitve treba razpisati najmanj 150 dni pred njihovo izvedbo«. Po navedbah STA bodo upoštevali trenutni volilni zakon, saj niso dosegli dogovora o njegovih spremembah, ki bi jih nato moral potrditi tudi parlament. Problem je tudi z zagotavljanjem sredstev za izvedbo volitev, saj ministrstvo za finance oziroma svet ministrov BiH doslej ni pozitivno odgovoril niti na eno zahtevo SIP za rešitev tega vprašanja. Največji del stroškov za izvedbo volitve namreč pokrijejo iz državnega proračuna, proračun za leto 2022 pa zaradi političnih blokad še vedno ni bil sprejet. M. M. Š.

V bombnem napadu na mošejo v Afganistanu več mrtvih

Eksplozija v največji in najstarejši šiitski mošeji v mestu Mazar-i-Šarif na severu Afganistana je danes zahtevala življenja najmanj 12 ljudi, najmanj 35 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, poroča STA. Ta je v izjavi na svojem medijskem portalu sporočila, da so »borci kalifata v mošejo prinesli torbo z eksplozivom,« ki so ga razstrelili z razdalje. Ob tem sta v Afganistanu danes odjeknili še dve eksploziji: v Kabulu naj bi bila v eksploziji ranjena dva otroka, v mestu Kunduz pa naj bi eksplozija ubila vsaj štiri ljudi. IS pogosto napada afganistansko šiitsko muslimansko skupnost, saj jih ne priznava za prave muslimane. M. M. Š.

Potres z močjo 6,7 stresel zahodno obalo Nikaragve

V morju zahodno od Nikaragve so danes ob 1.42 po krajevnem času zabeležili potres z močjo 6,7 po Richterjevi lestvici, poroča STA. Po navedbah podpredsednika Nikaragve Rosaria Murilla poročil o materialni škodi niso prejeli. Ameriški pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji prav tako ni zabeležil nevarnosti za nastanek cunamija. Žarišče potresa je bilo 61 kilometrov od zahodne obale Nikaragve, na globini 25,3 kilometra. Prebivalci prestolnice Managua so za krajevne medije povedali, da je bilo ob potresu čutiti močne tresljaje. V Managui sicer decembra letos obeležujejo pol stoletja od uničujočega potresa leta 1972, ki je terjal med 4.000 in 11.000 žrtev. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh