Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo god sv. Jurija

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 23. 04. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svet, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2024 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo god sv. Jurija
Sv. Jurij je zavetnik Ljubljane, Ptuja in Pirana. FOTO: Tatjana Splichal

Obhajamo god sv. Jurija

Sv. Jurij gotovo velja za enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov. Čeprav o njegovem življenju nimamo zanesljivih podatkov, pa nam o njem pričajo mnoge različne legende, ki so se še posebej razširile v času viteštva in križarskih vojn.

Današnji godovnjak je najverjetneje prihajal iz Kapadokije, oba njegova starša sta bila dobra kristjana. Jurij si je izbral vojaški poklic in je hitro napredoval, hkrati z vojaškimi častmi pa je rasla tudi njegova globoka vera. 

Sv. Jurij. FOTO: Marjan Smerke

Ko se je začelo preganjanje, ki ga je bil deležen tudi on, ga je junaško prestajal. S svojim zaupanjem v Gospoda je spreobrnil mnogo ljudi. Njegovo telo (umorili naj bi ga z obglavljenjem) pa je dal cesar Konstantin prenesti v Lyddo in njemu v čast sezidati lepo baziliko. 

»Njegov grob naj bi bil v palestinskem mestu Lydda (drugo ime: Diospolis), kjer napis že iz leta 368 poveličuje svetega in zmagoslavnega mučenca Jurija,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov. 


Jure Sojč na Stični mladih. FOTO: Tatjana Splichal

Jure Sojč, duhovnik mariborske nadškofije, je o svojem zavetniku povedal: »Na sv. Jurija me vežejo spomini iz otroštva. V cerkvi v Puščavi sem kot otrok opazoval svetnika na konju. Z otroško fantazijo sem se videl na konju. Študij mi je Jurija vrgel s konja za plug, čelado spremenil v vedro, sulico pa v motiko. Beseda georgos (Jn 15,1) namreč pomeni kmet. God praznujem dva dni. Prvič 23. aprila na salzburški strani Drave in drugič, ko stopim preko mosta na oglejsko stran, kjer se je Jurij praznoval 24. aprila. Na Jurjevo mi nadškof tudi dovoli, da v kapeli jaz vodim sveto mašo.«


Številne legende 

S svetnikom sv. Jurijem so povezane številne legende. Ena izmed legend pripoveduje, da naj bi sv. Jurij neko deklico in njeno dušo rešil iz zmajevih krempljev, zmaja pa ubil. Ta dogodek lahko simbolično predstavlja tudi zmago nad zlom in nevero ali poganstvom. 

Zaradi svojega imena, ki v grščini (Georgios) pomeni kmetovalca in vinogradnika, je postal zavetnik le-teh. Je priprošnjik proti vojnim nevarnostim in tudi eden izmed štirinajstih priprošnjikov v stiski.

Župnijska cerkve sv. Jurija ob Ščavnici. FOTO: Ivo Žajdela

Zavetnik Ljubljane, Ptuja in Pirana 

Na slovenskih tleh je sv. Juriju posvečenih veliko cerkva in po njem nosi ime veliko krajev. Je zavetnik Ljubljane, Ptuja in Pirana. Na jurjevo pa so nekoč v zgodovini potekali tudi različni običaji, najbolj znano je jurjevanje v Beli Krajini, ki ponazarja začetek pomladi. 

Jure in Jurij – priljubljeni moški imeni 

Tako »Jurij« kot njegova krajša različica »Jure« sta zelo priljubljeni moški imeni. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije imamo danes v Sloveniji 7.384 posameznikov z imenom Jure. 

Približno polovico manj pa je Jurijev – teh je v Sloveniji trenutno 3.098, v zadnjih letih pa postaja to moško ime spet nekoliko bolj priljubljeno. 

Na današnji dan je bila v kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu slovesna sveta maša ob prazniku sv. Jurija, glavnega zavetnika ljubljanskega mesta, ki jo je daroval p. Silvo Šinkovec.



Nalaganje
Nazaj na vrh