Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada 'Andrija Buvina' Marku Ivanu Rupniku

Objava: 09. 04. 2009 / 07:40
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrada 'Andrija Buvina' Marku Ivanu Rupniku

V splitski nadškofijski dvorani Janeza Pavla II. so v torek p. Marku Ivanu Rupniku podelili nagrado 'Andrija Buvina' in s tem svečano zaključili 5. dneve krščanske kulture na Hrvaškem.

P. Rupniku je bila nagrada, ki jo podeljujejo za izjemen prispevek na področju krščanske kulture, izročena kot človeku, ki je na zemljevidu umetnosti zarisal čudovito pot, ki ji je mogoče slediti tudi na poti duhovnosti.

Splitsko-makarski nadškof msgr. Marin Barišić je v svojem govoru p. Rupnika označil kot ‘največjega sakralnega umetnika našega časa’. Po Barišićevih besedah je p. Rupnik umetnik, ki presega meje, tako zemljepisne, kot tudi zgodovinske in kulturne, še posebej tiste, ki ločujejo vzhod od zahoda. Njegova dela so prepojena z estetiko in etiko, z lepoto in dobroto.

V sklopu podelitve nagrade so predvajali tudi kratki film ‘Barva ljubezni’, ki z govorico simbolov spremlja življenje in umetnost mednarodno priznanega umetnika, Slovenca p. Marka Ivana Rupnika, ter delo njegovega ateljeja, Centra Aletti.

Letošnjemu nagrajencu je nagrado izročil član sveta Dnevov krščanske kulture in avtor plakete ‘Andrija Buvina’, akademski kipar Kuzma Kovačić.

P. Rupnik pa se je v svojem govoru zahvalil za prisrčen sprejem ter povedal, da čuti izjemno čast ob podelitvi nagrade. Podelitev nagrade v Splitu nam po Rupnikovih besedah priča, da v tem dalmatinskem mestu živita duhovnost in razum, ki sta sposobna videti bogoslužno umetnost, ta pa je najpomembnejša, saj samo Bog ve, kaj se dogaja v srcih ljudi.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh