Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada »Jakobovi poti«

Objava: 20. 09. 2004 / 10:43
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrada »Jakobovi poti«

Romarska pot na grob apostola Jakoba st. v španski Komposteli je zaradi prispevanja k razumevanju med narodi dobila nagrado princa Asturije. Nagrado, v vrednosti 50.000 evrov - v Španiji jo imajo za domače vrste Nobelovo nagrado - podeljujejo vsako leto, in sicer na osmih področjih. »Jakobova pot« jo je dobila, ker je že stoletja znamenje bratstva med narodi in eden od temeljnih kamnov razvoja evropske zavesti, je odločitev utemeljila strokovna žirija.

»Jakobova pot« že od 9. stoletja dalje vodi romarje skozi Francijo in Španijo do stolnice v Santiagu de Compostela, kjer častijo relikvije španskega narodnega zavetnika. Po cerkvenem izročilu dobijo romarji, ki v Jakobovem svetem letu - tega praznujejo letos, ker je bil svetnikov god na nedeljo (25. julija) - romajo na apostolov grob in opravijo spoved, popolni odpustek.

Že v srednjem veku je Kompostela spadala med tri najpomembnejša romarska središča; pred njo sta bila Rim in Jeruzalem. Letos je na svetnikov grob poromalo že več milijonov romarjev (veliko tudi iz Slovenije), do konca leta jih pričakujejo šest milijonov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh