Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Nadje Maganja Malavijki Jane Gondwe

Objava: 05. 03. 2014 / 10:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrada Nadje Maganja Malavijki Jane Gondwe

40-letna Gondwejeva je nagrado prejela v imenu vseh žena, ki sodelujejo pri projektu DREAM.

Na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani na Donizettijevi ulici v Trstu so 3. marca letos podelili zamejsko nagrado Nadje Maganja Jevnikar. Kot poroča Radio Ognjišče, jo je prejela 40-letna Malavijka Jane Gondwe, v imenu vseh žena, ki sodelujejo pri projektu DREAM (Drug Resource Enhancement against AIDS and Malnutrition).

Gre za program širših oprijemov za zdravljenje AIDSA v Afriki, ki ga od leta 2002 izvaja Skupnost svetega Egidija. Trenutno je v oskrbi 230.000 oseb, med njimi 40.000 otrok, mlajših od 15 let, v vseh teh letih pa je v okviru projekta DREAM pomoč prejel poldrugi milijon oseb.

Kot navaja Radio Ognjišče, je Jane Gondwe leta 2001 tudi sama zbolela za AIDSOM, tri leta kasneje pa je zaradi iste bolezni izgubila moža. Trenutno je ena glavnih voditeljic gibanja I Dream v Malaviju in ena glavnih ambasadork. Sodeluje na srečanjih, televizijskih in radijskih oddajah ter marsikje v javnosti, kjer prinaša svoje osebne izkušnje. Ko je v preteklih letih zbolela in izgubila moža, je bila hudo bolna in potrta, brez kakšrnih koli upov za prihodnost. Naključno se je nekega dne sprehajala v bližini centra DREAM, ki so ga ravno odprli v Mandali. Odločila se je, zgolj iz radovednosti, da vanj vstopi. Od tedaj se je njeno življenje korenito spremenilo. Odločila se je povrniti vse dobro, ki ga je prejela. Postala je ena glavnih členov programa DREAM v Malaviju. V svojem prostem času se posveča boju za zaščito pravic žensk, otrok in obolelih v revnih državah.

Nagrado Nadja Maganja so letos podelili petič. Skupaj so jo ustanovili Skupnost sv. Egidija Furlanije - Julijske krajine, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in družina Nadje Maganja Jevnikar (1951-2006) kot priznanje ženski ali skupini žensk, katerih življenje odlikujejo izkušnja vere ter ena ali več vrednot, ki so odlikovale življenje in delo Nadje Maganje (ljubezen do raziskovanja na področjih zgodovine, znanosti in kulture, pisanje kot sredstvo za posredovanje osebne izkušnje in zavzetosti, služba bližnjemu, ljubezen do ekumenskega in medverskega dialoga, pedagoška izkušnja, solidarnost z revnimi in potrebnimi, varstvo človekovih pravic, trdno prepričanje, da je potrebno izpričevati etične vrednote ne glede na javno mnenje in trenutno vodilne ideologije).

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: Radio Ognjišče

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh