Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Pavla VI. italijanskemu predsedniku Mattarelli

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 04. 2023 / 09:34
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2023 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada Pavla VI. italijanskemu predsedniku Mattarelli
Italijanski predsednik Sergio Mattarella. FOTO: Wikipedia

Nagrada Pavla VI. italijanskemu predsedniku Mattarelli

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je letošnji prejemnik mednarodne nagrade papeža Pavla VI.

Ime tokratnega nagrajenca so včeraj sporočili iz Vatikana, nagrado pa podeljuje Inštitut Pavla VI. s sedežem v Brescii. Papež Frančišek bo nagrado osebno izročil 29. maja, ob 60. obletnici izvolitve Pavla VI. za papeža, ki je bil za svetnika razglašen leta 2018. Slovesna podelitev je predvidena v klementinski dvorani vatikanske apostolske palače.

Papež Pavel VI. FOTO: Vatican Media

S podelitvijo nagrade 81-letnemu politiku Mattarelli želijo v Vatikanu izpostaviti pomen političnega delovanja in služenja skupnemu dobremu na ustavnih funkcijah, je pojasnil vodja Inštituta Pavla VI. Angelo Maffeis. Inštitut Pavla VI. iz Brescie mednarodno nagrado podeljuje od leta 1984, z njo pa želi izkazati priznanje osebnostim, ki so se odlikovale na različnih področjih kulture in spodbujanja človeškega sožitja ter ki pričujejo o vitalnosti duhovne zapuščine Pavla VI.

Pavel VI. (1963-1978) si je prizadeval za zbliževanje Katoliške cerkve s sodobno kulturo in družbo: papež Frančišek svojega predhodnika pogosto navaja kot zgled za reforme v Cerkvi.

Med preteklimi dobitniki nagrade so med drugim švicarski teolog Hans Urs von Balthasar za teološke študije (1984), skladatelj Olivier Messiaen za glasbo (1988), francoski luteranski teolog Oscar Cullmann za ekumenizem (1993), francoski filozof Paul Ricoeur za svoje znanstveno delo in zbirka »Sources Chrétiennes« za vzgojo in izobraževanje (2009).

Pavel VI. (1963-1978) si je prizadeval za zbliževanje Katoliške cerkve s sodobno kulturo in družbo. Papež Frančišek svojega predhodnika pogosto navaja kot zgled za reforme v Cerkvi.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh