Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada ‘Vstajenje’ literarni zgodovinarki Lojzki Bratuž

Objava: 02. 04. 2010 / 06:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrada ‘Vstajenje’ literarni zgodovinarki Lojzki Bratuž

Nagrada je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ki običajno ustvarjajo v težjih razmerah kot bi v matični domovini, imajo manjši odziv in težje dosežejo druga javna priznanja

Prejemnica 47. zamejske in zdomske literarne nagrade ‘Vstajenje’ za leto 2009 je literarna zgodovinarka Lojzka Bratuž. Žirija pod okriljem Slovenske prosvete v Trstu je Bratuževo nagradila za pripravo antologije ‘Goriška knjiga’ in za življenjsko delo, poroča STA.

Komisija, ki so jo sestavljali Robert Petaros, Zora Tavčar, Diomira Fabjan Bajc, Neva Zaghet in Marij Maver, je v obrazložitvi zapisala, da je priznana goriška literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica Lojzka Bratuž s temeljito pripravljeno antologijo z naslovom ‘Goriška knjiga’ dodala obsežen prispevek k literarni vedi na Primorskem.

Delo, ki je izšlo pri Slovenski matici in Goriški Mohorjevi družbi, predstavlja pisce, ki so bili bodisi na Goriškem rojeni, so tam živeli ali o Goriškem pisali. Knjiga ponuja širok razgled nad bogato in razgibano literarno ustvarjalnostjo zadnjih desetletij v teh krajih. Izdaja ne le avtoričino temeljitost, temveč tudi njen pretanjen estetski čut, zato bo marsikomu pravo odkritje, so sporočili člani komisije.

Nagrajena avtorica se vse življenje posveča raziskovanju življenja in dela primorskih avtorjev. Osredotoča se predvsem na avtorje goriškega območja oziroma pisce, ki so se temu delu slovenskega literarnega prostora posebej posvečali.

Literarno nagrado vstajenje so prvič podelili leta 1963, ko so se v Trstu na sedežu Slovenske prosvete na pobudo pesnika in duhovnika Stanka Janežiča zbrali predstavniki zamejskih demokratičnih in katoliških organizacij, revij, časopisov ter Mohorjeve družbe iz Gorice in Celovca.

Nagrada je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ki običajno ustvarjajo v težjih razmerah kot bi v matični domovini, imajo manjši odziv in težje dosežejo druga javna priznanja. Nagrado dobi delo, ki ima umetniško vrednost in temelji na vrednotah zahodnoevropske kulture in krščanstva, znanstveno delo pa mora stati na trdnih znanstvenih osnovah. Nagrado za leto 2008 je prejel Marko Kremžar, in sicer za knjigo ‘Časi tesnobe in upanja’ (izšla je pri založbi Družina) ter za življenjsko delo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh