Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrade za spodbujanje precepljenosti – da ali ne?

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, Janez Porenta
Objava: 07. 11. 2021 / 06:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2021 / 19:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrade za spodbujanje precepljenosti – da ali ne?
»Družinski zdravniki so že sedaj prvi zaupniki bolnikov in zagotovo vsem strokovno svetujejo cepljenje in upoštevanje preventivnih ukrepov,« je poudaril predsednik ZSKZ Janez Dolinar. FOTO: Tatjana Splichal

Nagrade za spodbujanje precepljenosti – da ali ne?

Vlada je v drugi polovici oktobra na 284. dopisni seji sprejela poseben projekt za spodbujanje precepljenosti proti covidu-19, s čimer je sprožila različne odzive stroke.

Kot so tedaj pojasnili na ministrstvu za zdravje, bo s povečanjem obsega opravljanja zdravstvenih storitev za promocijo in izvedbo cepljenja in z izplačevanjem delovne uspešnosti na račun povečanega obsega dela zagotovljeno ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo opravili dodatno delo in tako zagotovili večjo precepljenost pri njih opredeljenih oseb.

V tem trenutku je cepljenje ranljive populacije visoko etično dejanje. (Bojana Beović)

Cilj je povečanje precepljenosti zlasti pri osebah 50+

Cilj projekta je, po besedah ministrstva, povečanje precepljenosti zlasti pri osebah, starejših od 50 let. Izvajalci programa so timi družinske medicine v javnih zdravstvenih zavodih in pri drugih izvajalcih javne zdravstvene službe. Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti lahko izvajalci uveljavljajo, ko izkažejo vsaj 45 % opredeljenih pacientov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 % opredeljenih pacientov nad 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.

Zdravniki priporočamo cepljenje, ker je varno in učinkovito. Ni primerno, da bi bilo ravno (za mnoge paciente) občutljivo vprašanje cepljenja predmet finančnih nagrad zdravstvenim timom. (Mladi zdravniki Slovenije)

Odziv Združenja slovenskih katoliških zdravnikov

V Združenju slovenskih katoliških zdravnikov (ZSKZ) skupaj s sorodnimi zdravniškimi organizacijami že leta opozarjajo na kronično pomanjkanje in preobremenjenost družinskih zdravnikov. »Previsoko število opredeljenih pacientov na zdravnika in hkratno vključevanje v dežurno službo zmanjšuje kakovost medicinske obravnave in pušča odprta vrata nehotenim napakam,« poudarjajo v ZSKZ.

Cilj projekta je, po besedah ministrstva, povečanje precepljenosti zlasti pri osebah, starejših od 50 let. FOTO: Tatjana Splichal

Ustrezno plačilo in nagrajevanje zdravstvenega tima je po njihovem seveda pomembno, a se jim v trenutnih razmerah in v prihodnje zdi bistveno pomembneje zlasti razbremeniti družinske zdravnike administrativnega dela, omogočiti ustrezne delovne razmere in kadrovsko okrepiti primarno raven zdravstva. »Družinski zdravniki so že sedaj prvi zaupniki bolnikov in zagotovo vsem strokovno svetujejo cepljenje in upoštevanje preventivnih ukrepov,« je poudaril predsednik ZSKZ Janez Dolinar.

Odziv Mladih zdravnikov Slovenije

Odločno pa odločitvi ministrstva za zdravje, »ki bo rušila zaupanje pacientov v zdravnike«, nasprotujejo in proti njej ostro protestirajo Mladi zdravniki Slovenije. »Zdravniki priporočamo cepljenje, ker je varno in učinkovito. Ni primerno, da bi bilo ravno (za mnoge paciente) občutljivo vprašanje cepljenja predmet finančnih nagrad zdravstvenim timom,« poudarjajo Mladi zdravniki Slovenije.

Previsoko število opredeljenih pacientov na zdravnika in hkratno vključevanje v dežurno službo zmanjšuje kakovost medicinske obravnave in pušča odprta vrata nehotenim napakam. (Janez Dolinar)

Odziv sindikata Praktik.um

Naj ministrstvo ustavi ta projekt, pozivajo tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um. »Zelo nepremišljena in škodljiva odločitev, ki bo zarezala v zaupanje bolnikov. Cepljenih bo kvečjemu manj ljudi, ker zdravniki ne želimo, da kdo pomisli, da svetujemo cepljenje zaradi finančnih koristi,« je na družbenem omrežju pojasnil predsednik sindikata Igor Muževič.

Odziv Bojane Beović

Osebno mnenje predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojane Beović je, da je dodatno delo smiselno nagrajevati, saj zdravniki za informiranje o cepljenju porabijo več ur dela, na očitke o neetičnosti projekta nagrajevanja pa je v izjavi za STA Beovićeva izpostavila, da je v tem trenutku »cepljenje ranljive populacije visoko etično dejanje«.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh