Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrado vstajenje bo prejel Tone Mizerit

Za vas piše:
K. C.
Objava: 09. 04. 2020 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2020 / 06:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrado vstajenje bo prejel Tone Mizerit

Nagrado vstajenje bo za življenjsko delo prejel publicist, urednik in kulturni delavec v Buenos Airesu.

Komisija literarne nagrade vstajenje, ki so jo sestavljali prof. Robert Petaros, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar, prof. Jadranka Cergol, prof. Adrijan Pahor, novinarka Erika Jazbar in urednik Marij Maver, je v velikem tednu izbrala letošnjega nagrajenca. Za življenjsko delo jo bo prejel publicist, urednik in kulturni delavec v Buenos Airesu Tone Mizerit, poroča Rai. Članke o Slovencih v Argentini je objavljal tudi v Družini in prilogi Slovenski čas.

Urednik revije Meddobja

Tone Mizerit se je rodil v Št. Rupertu na Dolenjskem leta 1944, deset let pozneje se je družina preselila k očetu Martinu v Buenos Aires. V Argentini je Tone Mizerit študiral časnikarstvo in postal eden pomembnejših akterjev kulturnih krogov Slovencev v Buenos Airesu. Od leta 2005 je glavni urednik revije Meddobja. Njegovo kulturno in novinarsko delo med Slovenci so bogatile tri temeljne vrednote: slovenstvo, krščanstvo in demokracijo.

Nagrada za spodbujanje krščanskih vrednot

Nagrado vstajenje vsako leto prejmejo zamejski in zdomski kulturniki, novinarji in strokovnjaki raznih področij. Prvič so jo podelili leta 1963 na pobudo duhovnika in pesnika Stanka Janežiča. Nagrado dobi delo, ki izkazuje umetniško vrednost in temelji na vrednotah zahodnoevropske kulture in krščanstva. Že vse od začetka nagrajenca izberejo v velikonočnem času, zato so jo poimenovali vstajenje.

Vir in foto: Rai

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh