Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Naj ne primanjkuje vrednih delavcev na Gospodovi žetvi’

Objava: 16. 05. 2011 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Naj ne primanjkuje vrednih delavcev na Gospodovi žetvi’

Papež Benedikt XVI. je pred včerajšnjo opoldansko molitvijo spregovoril tudi o svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjim nagovorom pred opoldansko molitvijo ‘Raduj se Kraljica nebeška’ na trgu sv. Petra spregovoril o pomenu četrte velikonočne nedelje, ki je nedelja Dobrega Pastirja in obenem svetovni dan molitve za duhovne poklice. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče po blagoslovu in molitvi ponovno pozval k pogajanjem in k dialogu za ustavitev oboroženega spopada v Libiji, prav tako pa je pozval, naj v Siriji ponovno vzpostavijo sožitje, ki ga zaznamujeta soglasje in povezanost.

Za tem je Benedikt XVI. oče spomnil na beatifikacijo papeža Janeza Pavla II., ki je močno odmevala po vsem svetu, ter ob tem pojasnil, da so na svetu tudi drugi pričevalci za Kristusa, mnogo manj poznani, ki jih Cerkev z veseljem daje v češčenje vernikom. Včeraj je bil v Würzburgu v Nemčiji za blaženega razglašen Georg Häfner, škofijski duhovnik, ki je umrl kot mučenec v koncentracijskem taborišču Dachau. V soboto, 7. maja, je bil v italijanskem mestu Pozzuoli za blaženega razglašen še en duhovnik, Giustino Maria Russsolillo, ustanovitelj Družbe Božjih poklicev. Papež je vse romarje pozval, naj se zahvalijo Gospodu, ker daje svoji Cerkvi toliko svetih duhovnikov.

Sveti oče je v nagovoru pred molitvijo dejal, kako nam bogoslužje četrte velikonočne nedelje predstavlja eno najlepših podob, s katero so že v prvih stoletjih Cerkve upodabljali Gospoda Jezusa: podobo Dobrega Pastirja. Janezov evangelij v desetem poglavju opisuje poseben način ravnanja Kristusa Pastirja do svoje črede, s katero Jezus razvije močan odnos, da ne bo mogel nihče več izpuliti ovc iz njegovih rok. Ovce so namreč povezane z Njim z vezjo ljubezni ter medsebojnim poznavanjem, ki jim zagotavlja neizmerni dar večnega življenja, je pojasnil sveti oče. Obenem pa je držo črede do Kristusa Dobrega Pastirja evangelist opisal z dvema značilnima glagoloma: poslušati in hoditi za njim. Ti dve besedi opisujeta temeljne značilnosti tistih, ki živijo v hoji za Gospodom. Pri tem gre predvsem za poslušanje njegove Besede, iz katere se porodi in hrani vera. Samo tisti, ki je pozoren na Gospodov glas, meni papež, je sposoben v vesti sprejeti takšne odločitve, da bo deloval po Božje. Hoja za Jezusom torej izhaja iz poslušanja. Kot učenci ravnamo, potem ko smo poslušali in notranje sprejeli Učiteljev nauk, če ga vsakodnevno tudi živimo.

Po besedah svetega očeta je na včerajšnjo nedeljo povsem običajno priporočati Bogu pastirje Cerkve in tiste, ki se pripravljajo, da bodo postali pastirji. Papež je zbrane prosil za posebno molitev za škofe, tudi za rimskega škofa, za župnike ter za vse tiste, ki so prijeli odgovornost za vodenje Kristusove črede, da bi bili zvesti in razumni pri izvrševanju njihovega služenja. Še posebej pa naj bi na včerajšnji svetovni dan molitve za duhovne poklice prosili za duhovniške poklice, da ne bi primanjkovalo vrednih delavcev na Gospodovi žetvi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh