Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najmanj sto smrtnih žrtev eksplozij v Libanonu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 08. 2020 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2020 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najmanj sto smrtnih žrtev eksplozij v Libanonu

Papež med današnjo splošno avdienco molil za žrtve eksplozij.

Foto: Vatican Media

V Bejrutu sta včeraj pozno popoldne odjeknili močni eksploziji, ki sta zahtevali najmanj sto smrtnih žrtev, povzročili pa sta tudi veliko gmotno škodo v libanonski prestolnici, poroča spletni portal Vatican News. Eksploziji sta se zgodili ob 18. uri in 10 minut po krajevnem času v bejrutskem pristanišču, najverjetneje v skladišču z eksplozivnimi snovmi. Reševalci so še danes v zgodnjih jutranjih urah preiskovali ruševine in iskali morebitne preživele ter pogrešane v eksploziji. Po navedbah Rdečega križa je življenje izgubilo najmanj sto ljudi, po podatkih krajevnih oblasti pa jih prav toliko še vedno pogrešajo. Huje ranjenih je bilo najmanj 4.000 oseb, število žrtev pa bo najverjetneje še naraščalo. Vodja libanonskega Rdečega križa George Kettani je eksploziji označil za »veliko katastrofo«.

Kemična eksplozija

Sodeč po poročilih je eksploziji povzročilo več ton amonijevega nitrata, shranjenega v skladiščih v bejrutskem pristanišču na obali Sredozemskega morja. Amonijev nitrat je bela sol brez vonja, ki jo najpogosteje uporabljajo kot gnojilo ali eksploziv, v skladiščih pa je bil že šest let in je bil shranjen brez ustreznih varnostnih ukrepov.

Eksploziji sta bili tako močni, da so ju čutili po vsem Bejrutu in območju Sredozemlja, slišali pa so ju celo v okoli 240 kilometrov oddaljeni ciprski prestolnici Nikoziji. Ameriški inštitut za geofiziko ju je zaznal kot potres z močjo 3,3 po Richterjevi lestvici.

Nujna seja vlade

Predsednik libanonske vlade Hassan Diab je v pogovoru za medije spodbudil »prijateljske države«, naj Libanonu pomagajo pri odpravi hudih posledic včerajšnjih eksplozij. Libanonski predsednik Michel Aoun pa je po navedbah STA za danes sklical nujno sejo vlade in napovedal, da bodo v Libanonu za dva tedna razglasili izredne razmere. Sporočil je tudi, da bo vlada sprostila za 100 milijard libanonskih funtov (okoli 56 milijonov evrov) sredstev za izredne razmere.

Od danes v državi velja tridnevno žalovanje za žrtvami eksplozij.

Papež med današnjo splošno avdienco molil za žrtve eksplozij

Kot poroča Radio Vatikan, je papež Frančišek ob koncu današnje splošne avdience molil za vse žrtve včerajšnjih eksplozij v Bejrutu:

»Včeraj so v Bejrutu na področju pristanišča močne eksplozije povzročile na desetine mrtvih in na tisoče ranjenih ter povzročile veliko razdejanje. Molimo za žrtve in njihove domače. Molimo za Libanon, da bi se lahko s prizadevanjem vseh svojih družbenih, političnih in verskih dejavnikov soočil s tem tragičnim in bolečim trenutkom ter bi s pomočjo mednarodne skupnosti prebrodil težko krizo, ki ga trenutno pesti.«

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh