Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najmlajši nemški škof za essenško škofijo

Objava: 09. 11. 2009 / 09:42
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najmlajši nemški škof za essenško škofijo

Novega nemškega škofa je v duhovnika posvetil kardinal Ratzinger

28. oktobra je papež Benedikt XVI. imenoval 45-letnega Franza-Josepha Overbecka za novega škofa v nemškem Essnu. Overbeck, ki ga je v duhovnika posvetil takratni kardinal Josef Ratzinger, je preživel boj z rakavim obolenjem in od imenovanja velja za najmlajšega nemškega škofa.

Škof Overbeck, ki je bil pred tem pomožni škof v škofiji Münster, je medijem zaupal, kako je ravno zajtrkoval v Rimu, ko je prejel telefonski klic s sporočilom, da je izbran za novega essenškega škofa. Nemudoma je privolil in nato nadaljeval z zajtrkom…

Na vprašanje, ali ima kakšnega vzornika, je škof Overbeck odgovoril z ljubečo omembo svojih staršev, katerih vera je imela nanj velik vpliv. Občuduje pa tudi papeža Pavla VI., ‘ki je Cerkev vodil skozi izredno zahtevno politično in socialno obdobje’. Overbeck samega sebe opisuje kot ‘škofa, ki ima svoje skrbi, vendar neizmerno ljubi Cerkev’. Med najpomembnejše dogodke iz svojega življenja prišteva prejem mašniškega in škofovskega posvečenja, pa tudi boj z rakom, zdravljenje in dejstvo, ‘da sem bolezen premagal’. Na vprašanje, ali se boji povratka bolezni, je odvrnil, da ni človek strahu. Sprijaznil se je z minljivostjo življenja in če se bo rak vrnil, se bo z njim spopadel kot z novo boleznijo.

Mediji so škofu zastavili tudi nekaj vprašanj iz vsakdanjega življenja. Novinarje je zanimalo, kje novi škof kupuje svoje nogavice in spodnje perilo. Zaupal jim je, da je zahajal v trgovino v Münstru, odslej pa bo nakupoval v Essnu. Oblačila kupuje redko, po potrebi, običajno se v nakupe odpravi dvakrat letno. Pravi, da se v veleblagovnicah počuti malce nelagodno, saj ga številni ljudje prepoznajo.

O svoji novi škofiji je škof Overbeck povedal, da je essenška škofija zrcalna slika ne ravno cvetočega območja ob reki Ruhr. Vendar premore veliko število vernih ljudi in ta vera je temelj Cerkve. Njegova škofovska naloga bo zagotoviti ljudem, da bodo v cerkev radi zahajali in da bodo z veseljem verovali. Mesto Essen leži na severozahodu Nemčije, v predelu, ki ga je nekoč zaznamovalo rudarstvo, danes pa je to gospodarsko precej neuspešno območje.

Na svoji prvi tiskovni konferenci v Essnu je škof Overbeck povedal, da so mu vse skrbi, s katerimi se spopada škofija – s pomanjkanjem dela, z ločenimi družinami, z množičnim izseljevanjem mladih – dobro poznane. Njegovo poslanstvo pri dušni oskrbi 909.000 katoličanov, kolikor jih šteje škofija, bo ‘omogočiti ljudem, da najdejo Boga’.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh