Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najpomembnejša »pro-life« odločitev ameriškega vrhovnega sodišča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 06. 2018 / 08:55
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2018 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najpomembnejša »pro-life« odločitev ameriškega vrhovnega sodišča

Kalifornija centrov za pomoč nosečnicam ne sme prisiliti k oglaševanju splava.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je v začetku tedna sprejelo pomembno odločitev in razsodilo, da ameriška zvezna država Kalifornija centrov za pomoč nosečnicam v stiski ne sme prisiliti k oglaševanju splava. S tem je bil ukinjen zakon, sprejet leta 2015. Razsodba pomeni zmago za Narodno ustanovo za družino in podporo življenju (National Institution of Family and Life Advocates/NIFLA), ki vodi več kot 1.500 »pro-life« centrov za nosečnice. Ameriške skupine v podporo življenju razsodbo pozdravljajo in se zahvaljujejo vrhovnemu sodišču, da ščiti mnenjsko svobodo.

Odločitev sodnikov je bila tesna, 5:4. Poleg Clarenca Thomasa, Johna Robertsa, Anthonyja Kennedyja in Samuela Alita je tudi Neil Gorsuch, ki ga je imenoval predsednik Trump, glasoval za ukinitev spornega zakona. Vrhovni sodnik Thomas je odločitev utemeljil s pojasnilom, da zakon krši prvi ustavni amandma.

Lila Rose, ustanoviteljica organizacije za zaščito življenja Live Action, je prav tako pozdravila razsodbo in izjavila: »Zakon v Kaliforniji so načrtno uvedli organizacija Planned Parenthood in politiki, ki podpirajo splav, da bi s tem prizadeli centre za pomoč nosečnicam v stiski. Krivični zakon je bila ena izmed najhujših žalitev za prvi amandma ustave Združenih držav Amerike.«

Tudi v zveznih državah Havaji in Illinois, kjer veljajo podobni zakoni, gre v doglednem času pričakovati njihovo ukinitev.

Vir: kath.net
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh