Zapri
Iskanje

Najsodobnejša oprema za raziskovanje sladkorne bolezni

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 04. 2022 / 11:12
Oznake: Tehnologija, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Najsodobnejša oprema za raziskovanje sladkorne bolezni

Najsodobnejša oprema za raziskovanje sladkorne bolezni
Fluorescenčen konfokalen mikroskop. FOTO: Univerza v Mariboru
Z novo opremo, konfokalnim laserskim skenirmim mikroskopom, se v okviru projekta »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM« na Univerzi v Mariboru utegne zgoditi velik napredek z vidika raziskovanja sladkorne bolezni.

Andraž Stožer z mariborske medicinske fakultete pravi: »Naš mikroskop je verjetno najsodobnejši konfokalni laserski skenirni mikroskop na svetu.«

Primarna funkcija fluorescenčnega konfokalnega mikroskopa, imenovanega Stellaris 8 Falcon DIVE, je, da sprejema svetlobo iz določene točke vzorca in izključuje svetlobo, ki ni v fokalni ravnini, kar zagotavlja zajemanje in kvantifikacijo slik v globini tkiva z visoko resolucijo, optično razrezovanje tkiva in njegovo 3D-rekonstrukcijo.

»Ključno je, da celice ostanejo dolgo časa žive, njihovi odzivi so zelo podobni tistim kot v celotnem organizmu. To pa nam daje ključno prednost in priložnost, da iščemo nove tarče za zdravila, na podlagi novih spoznanj, kaj gre v celicah narobe pri različnih boleznih,« opisuje Stožer.


S pomočjo takšne opreme bodo lahko raziskovalci raziskovali znotrajcelične in medcelične procese trebušne slinavke. Takšne celice so v človeškem telesu zelo pomembne, kajti uravnavajo raven glukoze in drugih energijsko bogatih molekul v krvi.

»Ta prispevek se ne bo poznal le na ravni bazičnih raziskav v znanosti, temveč se pričakuje tudi translacija v humano medicino v obliki razvoja novih zdravil ali nefarmakoloških ukrepov v primeru sladkorne bolezni,« so sporočili.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh