Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najsodobnejša oprema za raziskovanje sladkorne bolezni

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 04. 2022 / 11:12
Oznake: Tehnologija, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najsodobnejša oprema za raziskovanje sladkorne bolezni
Fluorescenčen konfokalen mikroskop. FOTO: Univerza v Mariboru

Najsodobnejša oprema za raziskovanje sladkorne bolezni

Z novo opremo, konfokalnim laserskim skenirmim mikroskopom, se v okviru projekta »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM« na Univerzi v Mariboru utegne zgoditi velik napredek z vidika raziskovanja sladkorne bolezni.

Andraž Stožer z mariborske medicinske fakultete pravi: »Naš mikroskop je verjetno najsodobnejši konfokalni laserski skenirni mikroskop na svetu.«

Primarna funkcija fluorescenčnega konfokalnega mikroskopa, imenovanega Stellaris 8 Falcon DIVE, je, da sprejema svetlobo iz določene točke vzorca in izključuje svetlobo, ki ni v fokalni ravnini, kar zagotavlja zajemanje in kvantifikacijo slik v globini tkiva z visoko resolucijo, optično razrezovanje tkiva in njegovo 3D-rekonstrukcijo.

»Ključno je, da celice ostanejo dolgo časa žive, njihovi odzivi so zelo podobni tistim kot v celotnem organizmu. To pa nam daje ključno prednost in priložnost, da iščemo nove tarče za zdravila, na podlagi novih spoznanj, kaj gre v celicah narobe pri različnih boleznih,« opisuje Stožer.


S pomočjo takšne opreme bodo lahko raziskovalci raziskovali znotrajcelične in medcelične procese trebušne slinavke. Takšne celice so v človeškem telesu zelo pomembne, kajti uravnavajo raven glukoze in drugih energijsko bogatih molekul v krvi.

»Ta prispevek se ne bo poznal le na ravni bazičnih raziskav v znanosti, temveč se pričakuje tudi translacija v humano medicino v obliki razvoja novih zdravil ali nefarmakoloških ukrepov v primeru sladkorne bolezni,« so sporočili.

Nalaganje
Nazaj na vrh