Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Največ objektov, predvidenih za rušitev po lanskoletni ujmi, leži v Braslovčah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 01. 2024 / 07:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 07:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Največ objektov, predvidenih za rušitev po lanskoletni ujmi, leži v Braslovčah
Ena od domačij iz Ljubnega ob Savinji, kjer je 8-članska družina ostala brez strehe nad glavo, saj so morali stanovanjsko hišo takoj porušiti. FOTO: Marko Mesojedec

Največ objektov, predvidenih za rušitev po lanskoletni ujmi, leži v Braslovčah

Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovi je objavila seznam predvidenih objektov, ki so predvideni za odstranitev. Na njem je za zdaj 348 objektov, a ta seznam se bo še dopolnjeval. Objekti, predvideni za rušenje, stojijo v 23 občinah. Največ jih je v Braslovčah, kar 137.

Večina objektov, ki so predvideni za odstranitev v občini Braslovče, je na območju Letuša. V Rečici ob Savinji je za rušenje predvidenih 41, v Šmartnem ob Paki pa 31 objektov, je poročala STA. V občinah Gornji Grad, Ljubno in Luče podobno usodo čaka po več kot 20 objektov.

Seznam ni dokončen

Seznam se bo še dopolnjeval oziroma spreminjal, saj se nekatere študije poplavne in plazovne ogroženosti in ugotovitvene ocene posameznih objektov na nekaterih območjih še izvajajo. To pomeni, da so lahko objekti bodisi dodani ali umaknjeni iz seznama. Identifikacija morebitnih območij in objektov je objavljena na spletni strani vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih.

Podrobna ocena za vsak objekt

Državna tehnična pisarna je za vsak objekt, ki je naveden na seznamu, morala izdelati podrobno oceno in podati strokovno mnenje. »V kolikor bo potrebno, bo lahko Državna tehnična pisarna k izdelavi mnenj pozvala še dodatne strokovnjake in državne ter druge institucije,« poudarjajo v vladni službi za obnovo po poplavah in plazovih.

15 dni časa za pripombe in pritožbe

Ko vladna služba pripravi osnutek sklepa za odstranitev, sledi 15-dnevni rok javne razgrnitve za morebitne pripombe oziroma pritožbe, priprava odgovorov na podane pripombe in nato predlog sklepa, ki ga vladna služba posreduje svetu vlade za obnovo. Tam potrjeni predlogi sklepov pa se posredujejo vladi. Po potrditvi sklepa na vladi bodo lastniki prejeli odločbo za izselitev, za katero bodo imeli na voljo pol leta.

Vsak objekt bo ocenil uradni cenilec

Vsak objekt, namenjen za odstranitev, bo ocenil uradni cenilec. Po prejemu sklepa in opravljeni cenitvi pa se bodo začeli pogovori za nadomestitev nepremičnine. »Z lastniki objektov, ki so predmet morebitne preselitve, se je že povezal Klicni center 114, ki jim je predstavil postopek in predvideno časovnico aktivnosti,« še navajajo v vladni službi.

Nalaganje
Nazaj na vrh