Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»A nam lahko pošljete 50 prostovoljcev?« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 08. 2023 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2023 / 16:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
»A nam lahko pošljete 50 prostovoljcev?« [VIDEO]
Ekipa mladih sodelavcev in prostovoljcev Karitas v koordinacijskem centru v Ljubljani (z leve): Daša, Barbara, Rebeka, Luka in Bernarda. Kljub utrujenosti z nasmehom sprejemejo vsak klic. FOTO: Marko Mesojedec

»A nam lahko pošljete 50 prostovoljcev?« [VIDEO]

Kako dragocena je pomoč sočloveka, so pokazale zadnje poplave. Posamezniki, združeni v skupine prostovoljcev, pomagajo že 14 dni. A pri delu in pomoči na terenu sta ključni predhodna usklajenost in koordinacija.

Obiskali smo sodelavce in prostovoljce Mlade Karitas v Ljubljani, ki skrbijo za državno koordinacijo prostovoljcev, ki pomagajo pri odpravi posledic po poplavah. Vodja koordinacijskega centra Luka Oven si je kljub obilici dela vzel nekaj minut časa za spletno Družino in nam predstavil delovanje centra in tamkajšnjih prostovoljcev, ki se trudijo čim prej odgovoriti na vsak klic ali elektronsko sporočilo.

Številni prostovoljci posameznih župnijskih Karitas so že ponoči, 4. avgusta, pomagali v svojih okoljih, kjer je voda zalila in odnašala vse, kar se je znašlo pred njo. Karitas je takoj vzpostavil dežurno številko, ki naj bi bila namenjena ljudem, ki potrebujejo pomoč, zdaj pa jo uporabljajo za koordinacijo prostovoljcev. »Prve prostovoljce smo poslali organizirano na teren v nedeljo, 6. avgusta, koordinacijski center pa je zaživel naslednji dan, v ponedeljek, 7. avgusta.« Od takrat se vanj stekajo številni klici z različnimi potrebami, ki jih sprejmejo sodelavci in prostovoljci mlade Karitas.

V koordinacijskem centru na tablo vpišejo potrebe po prostovoljcih v posameznem kraju. FOTO: Marko Mesojedec

Ogromno mladih prostovoljcev

V dosedanjih 14 dneh je bilo na terenu približno 2500 prostovoljcev. Razveseljiv je podatek, da je med njimi glavnina mladih. »Zelo veseli smo odziva mladih, poudariti pa velja, da je koordinacijo prevzela Mlada Karitas, se pravi, da so naši prostovoljci pomagali tako pri logistiki kot pri koordinaciji v koordinacijskem centru. Gre za veliko mladih, s katerimi doslej še nismo sodelovali. Zaupali smo jim določene naloge, ki jim jih v drugačnih razmerah najbrž ne bi, so se pa zdaj zelo izkazali in so v »akciji« praktično od jutra do večera.«

Na Slovenski karitas so do torka, 15. avgusta, zbrali že 3.040.000 evrov, ki so jih darovali številni posamezniki, podjetja in fundacije.

Nekateri so dobesedno ostali brez vsega. FOTO: Irek Dorozanski/Slovenska karitas

»Naš koordinacijski center pokriva območje Kamnika, Snebrja v Ljubljani ter celjsko in koroško območje. To pomeni, da jim pošiljamo prostovoljce. V praksi je to videti tako, da se pozanimamo za vsaj dan vnaprej, kakšne so potrebe na terenu, nato pošljemo v javnost pozive, na katere se prostovoljci prijavijo. Ko se mesta na določenem pozivu zapolnijo, ga zapremo in prostovoljce preusmerimo na drug poziv, kjer so še potrebe,« pojasnjuje Luka.

Delajo 15 ur na dan

Ekipa v pisarni dela od jutra do popoldneva, nato so kako uro z družino, večere pa spet posvetijo usklajevanju in urejanju zadev za naslednji dan. »Dejansko delamo po 15 ur na dan. Jaz sem bil prvič prost v torek, na prazničen dan, ko smo doma balirali mrvo. Zavedamo se, da če so ljudje pripravljeni iti na teren, jih moramo povezati s terenom. Prostovoljci nam pišejo, da smo odzivni in se trudimo po svojih najboljših močeh.« Še vedno je veliko potreb na območju Snebrja v Ljubljani, kjer je poplavilo naselje z 80 hišami, je povedal Oven.

Luka Oven na terenu skupaj s pripadnico poljske vojske v Snebrju. FOTO: Irek Dorozanski/Slovenska karitas

Podpora domačih in strokovnjakov

Delo v zadnjih dneh terja veliko napora, zato se je tudi med prostovoljce »naselila« utrujenost. A vsa bremena so lažja, če jih pri delu podpirajo družinski člani, ki morajo doma postoriti veliko stvari namesto njih, priznava Luka: »Doma imam trimesečno hčerko, ki jo vidim le zvečer za kake pol ure, nato pa ob njej zaspim.«

Koordinacija prostovoljcev poteka na daljavo. FOTO: Marko Mesojedec

Karitasovim prostovoljcem, ki se na terenu vsakodnevno srečujejo z žalostnimi zgodbami, je na voljo tudi pogovor z zaupnikom, in sicer prek njihovega projekta ESOS. »Tu si rezervirajo termin, nato pa lahko prek spleta opravijo brezplačni razbremenilni pogovor s strokovnjaki iz Karitas.«

Posledice opustošenja na Koroškem. FOTO: Irek Dorozanski/Slovenska karitas

Delovni tabori za mlade

Lukova velika želja je, da bi mlade prostovoljce, ki so se izkazali doslej, še bolj povezali in jih organizirali v delovne tabore, ki bi pomagali pri obnovi uničenih domov. »Skupina denimo desetih mladih bi pod vodstvom določenega mojstra pomagala pri obnovi doma starejše osebe ali družine z več otroki. Spali bi v župnišču in hodili pomagat posamezniku ali družini. To je moja želja, da bi zagnali ta projekt, ker potrebe zagotovo bodo. Nekateri ljudje nimajo socialne mreže in bodo ostali sami v stiski, zato si želim, da bi s tem projektom pomagali prav njim,« zaključuje Luka in dodaja, da ljudem ogromno pomeni že prijazna beseda in zavedanje, da niso vsi pozabili nanje.


Bi radi pomagali?

Slovenska karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POMOČ POPLAVE

Sklic: SI00 624


S SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 5 oziroma 10 EUR za prizadete v neurjih.



Nalaganje
Nazaj na vrh