Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Napad na človeško življenje v njegovi najranljivejši stopnji«

Za vas piše:
K. C.
Objava: 30. 07. 2015 / 10:22
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Napad na človeško življenje v njegovi najranljivejši stopnji«

»Napad na človeško življenje v njegovi najranljivejši stopnji«

V sredo so ameriški mediji razkrili, da je klinika za splave Načrtovano starševstvo prodajala organe splavljenih otrok.

V sredo so ameriški mediji razkrili, da je klinika za splave Načrtovano starševstvo (Planned Parenthood) , ki je vodilna svetovna organizacija za spodbujanje in izvajanje splava, prodajala organe splavljenih otrok.

Konservativna skupina Center za medicinski napredek je pred tremi leti začela tajno operacijo proti Načrtovanemu starševstvu. Njeni aktivisti so si priskrbeli lažne dokumente ter se sestajali s predstavniki organizacije in podjetij, ki raziskovalnim centrom prodajajo tkiva splavljenih zarodkov. Sestanke so posneli in od 13. julija objavili tri posnetke, na katerih predstavniki organizacije in podjetij razpravljajo o postopkih, na primer o tem, katera tkiva gredo najbolje v prodajo in kako pazi, da pomembni telesni deli ostanejo celi, je razkirila dr. Deborah Nucatola iz klinike v obremenjujočem videu, medtem pa se zaveda nezakonitosti svojih dejanj. Dva »potencialna kupca« sta se ob kosilu pogovarjala z dr. Nucatolo, ki podrobno razloži, kaj počne, medtem ko jé. V drugem videu pa njeno delo hvali predsednica klinike Načrtovano starševstvo Cecile Richards. Klinika sicer letno prejema 500 milijonov dolarjev davkoplačevalskega denarja.

Center za medicinski napredek trdi, da gre za nezakonito trgovino z dojenčki, na kar predsednica Načrtovanega starševstva Cecile Richards odgovarja, da gre za nezakonito delovanje aktivistov, ki so priredili posnetke. Organizacija tkiva zarodkov res prodaja, a le za kritje stroškov, ne pa za dobiček, trdijo.

Novica čez lužo močno odmeva, preiskava pa se je najprej začela pri tistih, ki so videe posneli, in ne pri omenjeni kliniki. Prodaja organov in telesnih delov splavljenih otrok je v ZDA nezakonita. Za zdaj so v javnost prišli trije videi, domnevajo pa, da jih obstaja še več. Podjetja, ki so kliniko podpirala, tega ne počnejo več. Finančna sredstva pa želijo kliniki odvzeti tudi republikanski kongresniki in senatorji.

Spletna stran klinike Načrtovano starševstvo je nedostopna zaradi »napada ekstremistov«.



Video razkriva nespoštovanje človeškega življenja in dostojanstva

Na afero se je odzval tudi kardinal Seán O’Malley, bostonski nadškof in vodja komiteja pri Pro-Life Activities ameriške konference katoliških škofov (USCCB).

Navezal se je na besede papeža Frančiška, ki je dejal, da je splav rezultat razmišljanja o dobičku in kulture zavrženja. Videi, ki so jih objavili ameriški mediji in prikazujejo vodje klinike za splave med razpravljanjem o prodaji organov zarodka, so po kardinalovem mnenju opozorili na dve težavi: na sam splav, ki ga je kardinal opisal kot »neposreden napad na človeško življenje v njegovi najranljivejši stopnji,« ter na »sedanje standarde prakse pridobivanja fetalnih organov in tkiv skozi splav«. Oboje kaže na »nespoštovanje človeškosti in dostojanstva človeškega življenja. To dejstvo mora biti v središču pozornosti v sedanji javni polemiki«.

Kardinal O’Malley je ob koncu še dejal, da bi morali vsakemu, v katerem je novica zbudila travme zaradi vpletenosti v splav pomagati s sočutjem in pomočjo brez obtoževanja, ki jim jo zagotavlja projekt Rachel.


Vir: Radio Vatikan, Ognjišče, STA
foto: facebook

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh