Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napad na rabina v Berlinu šokiral verske predstavnike

Objava: 03. 09. 2012 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napad na rabina v Berlinu šokiral verske predstavnike

Izraelsko zunanje ministrstvo je napad obsodilo kot ‘brutalno dejanje rasnega razlikovanja’.

Napad na nekega berlinskega rabina je šokiral tamkajšnje verske predstavnike in tudi v tujini poskrbel za precejšnje vznemirjenje. Izraelsko zunanje ministrstvo je napad minuli četrtek obsodilo kot ‘brutalno dejanje rasnega razlikovanja’. Tiskovni predstavnik ministrstva v Jeruzalemu je izrazil upanje Izraela, da bo nemško pravosodje odgovorne pripeljalo pred roko pravice.

Triinpetdesetletnega judovskega duhovnika so v začetku minulega tedna pred očmi njegove hčere napadli štirje mladeniči v berlinski četrti Schöneberg. Najprej so ga ogovorili zaradi njegovega tradicionalnega judovskega pokrivala, nato so ga vprašali, ali je jud, njemu in njegovi hčeri zaprli pot in rabina poškodovali z več udarci po glavi. Poleg tega so žalili tako njega kot njegovo vero, deklici pa so grozili s smrtjo.

Po navedbah berlinskih policistov naj bi bili storilci, ki so s kraja zločina pobegnili, mladeniči arabskega porekla.

Judovska 'Liga proti klevetanju' je izrazila ogorčenje nad zadnjim napadom. Podobni protisemitistični in do tujcev sovražni napadi se z ‘alarmantno pogostnostjo’ dogajajo po vsej Evropi, je pojasnil direktor omenjene lige s sedežem v New Yorku, Abraham Foxman. Tovrstna dejanja bi morali predstavniki političnih, civilnih in verskih oblasti ostreje obsoditi. V evropskih šolah so nujno potrebni vzgojni programi za življenje brez predsodkov in versko strpnost, ‘še posebej v Nemčiji’, meni Foxman.

Politiki in verski predstavniki v Nemčiji so napad na rabina najostreje obsodili. Osrednji islamski svet v Nemčiji je izrekel svojo ‘osuplost in globoko prizadetost’, njegov predsednik Aiman Mazyek pa je jude in muslimane pozval, naj zdaj ‘še posebej okrepijo svoja prizadevanja za dialog’, da bi s tem ‘napovedali boj proti protisemitizmu, rasnemu razlikovanju in sovražnosti do ljudi v naši družbi’.

Kardinal Rainer Maria Woelki je opozoril, da družba napada ne sme kar tako pozabiti. “Kdor napada ljudi, jih rani in ustrahuje, se pri tem ne sme sklicevati na Boga”, je berlinski nadškof zapisal v prispevku za nemški časnik ‘Bild’.

Evangeličanski škof Markus Dröge je poudaril, da so ‘živahne judovske skupnosti del te dežele, sem pa sodi tudi svobodno izkazovanje vere in nošenje verskih simbolov v javnosti’. Napad na rabina je obsodilo tudi katoliško mirovno gibanje Pax Christi.

Ob tem neljubem dogodku je kolegij Abrahama Geigerja v Potsdamu napovedal poostritev varnostnih ukrepov. Po besedah rektorja kolegija, Walterja Homolke, ki je tudi sam judovski duhovnik, bo posebno pozornost potrebno nameniti sprejemanju poštnih paketov in varovanju stavbe. Poleg tega svojim študentom svetuje, naj na ulici ne nosijo tradicionalnega judovskega pokrivala, pač pa naj si izberejo ‘kakšno drugo, nevpadljivo pokrivalo’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh