Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napete razmere v Etiopiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 11. 2021 / 09:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napete razmere v Etiopiji
Protestniki v Adis Abebi FOTO: Vatican Media

Napete razmere v Etiopiji

Več tisoč protestnikov se je minuli konec tedna zbralo na ulicah etiopske prestolnice Adis Abeba, da bi izkazali podporo tamkajšnji vladi in vojski.

Protestniki so se zbrali le nekaj dni po tem, ko je vlada razglasila izredno stanje po napovedih iz pokrajine Tigre, da tamkajšnje sile napredujejo proti prestolnici, poroča spletni portal Vatican News. Devet uporniških skupin se je zavezalo, da bodo združile svoje moči in se povezale s Tigrejsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF), ki se vojskuje že leto dni.

Prebivalcem severne Etiopije v največji meri grozi huda lakota.

Oborožen spor je doslej povzročil že na tisoče smrtnih žrtev in nepregledne množice ljudi potisnil v stisko, prebivalcem tega območja v največji meri grozi huda lakota.

Pozivi k premirju

V luči nedavnega stopnjevanja nasilja in spopadov Varnostni svet Združenih narodov sprte strani v Etiopiji poziva k premirju, v pozivu pa izražajo »globoko zaskrbljenost ob širjenju in krepitvi oboroženih spopadov v severni Etiopiji«.

Pri vseh straneh v sporu v zadnjem letu dni beležijo izvajanje morebitnih vojnih zločinov in drugih zločinov proti človeštvu.

Težave so se začele novembra lani, ko je Abiy poslal svoje oborožene sile v pokrajino Tigre, kjer naj bi onesposobile TPLF, z obtožbo, da uporniki napadajo vojaške cilje. Odtlej pri vseh straneh v sporu beležijo izvajanje morebitnih vojnih zločinov in drugih zločinov proti človeštvu.

Diplomati in tujci primorani k odhodu

Minuli konec tedna so Združene države Amerike vsem svojim diplomatom, ki v vojnih razmerah opravljajo nenujne funkcije, izdale navodilo, naj s svojimi družinami zapustijo Etiopijo. Podobno so storile tudi vlade Norveške, Saudove Arabije, Švedske in Danske, k svojim državljanom svetujejo, naj odidejo s tega območja.

Diplomati in tuji državljani po nasvetu svojih držav množično zapuščajo Etiopijo.

Poteza Washingtona je sledila nujnemu pozivu etiopskega premierja Abiya Ahmeda, naj se ljudje žrtvujejo in si z vsemi močmi prizadevajo, da bi preprečili napredovanje upornikov proti prestolnici Adis Abebi.

Papež izrazil svojo bližino prebivalcem Etiopije

Po nedeljski opoldanski molitvi in blagoslovu je na družbeno in politično krizo v Etiopiji spomnil tudi papež Frančišek ter znova izrazil svojo bližino tamkajšnjim prebivalcem, obenem pa je znova pozval odgovorne, naj najdejo mirno in takojšnjo rešitev za obstoječi spor.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh