Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev poziv k zaključku nasilja v Etiopiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2020 / 13:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2020 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev poziv k zaključku nasilja v Etiopiji

Umrlo že na stotine civilistov, deset tisoči prisiljeni zapustiti svoje domove.

Moški joče ob množičnem grobišču FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je pozval k zaključku nasilja in vnovični vzpostavitvi miru v etiopski pokrajini Tigre, potem ko je predsednik tamkajšnje vlade sporočil, da je bila območna prestolnica tarča oboroženega napada, poroča spletni portal Vatican News. V izjavi za javnost, ki so jo ob koncu tedna objavili v Vatikanu, je sveti oče izrazil svojo skrb zaradi razmer na omenjenem območju, pa tudi v okoliških pokrajinah. Papež po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika natančno spremlja dogajanje v tej afriški državi.

»Zaradi nasilja je umrlo na stotine civilistov, na deset tisoče ljudi pa je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove in zbežati proti Sudanu,« je zapisano v izjavi. »Med opoldansko molitvijo 8. novembra je papež Frančišek glede trenutnega spopada v Etiopiji dejal: 'Medtem ko spodbujam zavrnitev skušnjave po oboroženem spopadu, vabim vse k molitvi in bratskemu spoštovanju, dialogu in mirni vnovični razrešitvi nesoglasij.'«

Papež v izjavi obžaluje tudi vedno slabše humanitarne razmere: »Sveti oče se ob povabilu k molitvi za to državo obrača na vse sprte strani s pozivom, naj prenehajo z nasiljem, zaščitijo življenja, predvsem civilistov, in znova vzpostavijo mir med tamkajšnjim narodom.«

Pogovori afriških voditeljev

Etiopski premier Abiy Ahmed je medtem sprejel tri nekdanje afriške voditelje, ki delujejo za Afriško zvezo: Joaquim Chissano iz Mozambika, Ellen Johnson Sirleaf iz Liberije in Kgalema Motlanthe iz Južne Afrike so minuli petek prispeli na pogajanja v Etiopijo.

Afriška zveza je že 10. novembra pozvala k takojšnjemu prenehanju sovražnosti, toda spopadi so takrat resnično ušli izpod nadzora.

Končni napad, uporniki ne popuščajo

Zdaj se Abiyeva vojska pripravlja na zadnji napad proti območnim silam v pokrajini Tigre. Pred tremi tedni je premier razporedil čete narodne vojske za napad proti območnim silam, potem ko jih je obtožil, da so napadle zvezne sile. Po njegovih besedah naj bi vojska končala spopade na tem območju in umaknila vodstvo pokrajine, ki ga vlada premierja Abiya ne priznava.

Ljudska osvobodilna fronta v pokrajini Tigre (TPLF), ki nadzira severni del pokrajine, pa vladavine ni pripravljena izpustiti iz svojih rok. Abiyeve čete so v teh dneh v bližini mesta Mekelle z okoli 500.000 prebivalci, TPLF pa vztraja, da bodo njene sile ostale tam, kjer so, medtem ko pripadniki fronte kopljejo bojne jarke in pripravljajo utrdbe za upor proti zveznim silam.

Humanitarna kriza

V zadnjih nekaj tednih je v spopadih v etiopski pokrajini Tigre umrlo več tisoč ljudi, več kot 30.000 beguncev pa se je umaknilo v Sudan. Krajevni mediji poročajo, da se spor že seli v sosednjo Eritrejo in še močneje maje že tako občutljive razmere na Afriškem rogu. Po podatkih UNHCR zmanjkuje hrane za skoraj 100.000 eritrejskih beguncev v pokrajini Tigre in če humanitarne pošiljke ne bodo mogoče, lahko pride do hude humanitarne krize.

Združeni narodi upajo, da jim bo uspelo zbrati dvesto milijonov ameriških dolarjev, s katerimi naj bi poskrbeli za hrano, bivališča in druge nujne potrebe beguncev, z načrtom, da v naslednjih šestih mesecih nudijo pomoč okoli 200.000 ljudem.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh