Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napetost med Cerkvijo in državo v Nikaragvi se stopnjuje

Objava: 31. 08. 2009 / 08:14
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napetost med Cerkvijo in državo v Nikaragvi se stopnjuje

Škofom očitajo kovanje politične zarote

Napetost med sandinistično vlado predsednika Daniela Ortege in katoliško Cerkvijo v Nikaragvi se iz dneva v dan stopnjuje. Državni varuh človekovih pravic Omar Cabezas podpredsedniku Škofovske konference Nikaragve, škofu Juanu Abelardu Mati Guevari, očita kovanje politične zarote.

Abelardo Mata sodi med tiste ljudi, ki želijo to vlado postaviti na stranski tir, je Cabezas povedal na nikaragvanski televiziji. Obenem se je nekdanji gverilec dvomeče izrazil o smrtnih grožnjah, ki naj bi jih prejeli člani Škofovske konference Nikaragve. Dodal je, da škofje vodijo kampanjo, s pomočjo katere naj bi oslabili položaj predsednika Ortege, venezuelskega predsednika Huga Chaveza in bolivijskega predsednika Eva Moralesa.

Razpihovanje sovraštva je pravzaprav način, kako se izogniti pogovorom o resnih problemih v državi. O tovrstnih težavah, zlasti s spoprijemanjem s pomembnim družbenim soglasjem, so škofje večkrat prosili predsednika Daniela Ortego, da bi odprl državni dialog, v katerega bi se vključili vsi sektorji v državi, z namenom, da bi v dialogu in razumevanju skupaj našli najboljše rešitve problemov. Od predstavnikov oblasti ni nikoli prišel negativen odgovor, nekateri so se celo strinjali s predlogom in pred meseci govorili o skorajšnjem srečanju, do katerega pa nikoli ni prišlo.

Nikaragvanski škofje so nedavno poročali, da so prejeli številne grožnje s smrtjo, potem ko so se kritično izrazili o trenutni nikaragvanski vladi. Cerkev v Nikaragvi kljub temu namerava še naprej opravljati svoje poslanstvo, kljub ozračju verbalnega nasilja in ustrahovanja. Škofje se za grožnje ne menijo prav dosti in s svojim delom nadaljujejo še posebej zdaj, v Letu duhovništva.

V Nikaragvi je ozračje verbalnega nasilja in nestrpnosti prisotno že nekaj mesecev, posebno od lanskih novembrskih lokalnih volitev, na katerih je zmagala stranka Frenta Sandinista. Nekaj dni po volitvah so bili nekateri škofje deležni ostrih napadov s strani ene od lokalnih nevladnih organizacij, ki je s svojimi letaki napadala Cerkev in njene pastirje. Od takrat v Nikaragvi nestrpnost do katolištva zelo narašča.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh