Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naprej z božjo pomočjo

Objava: 18. 10. 2004 / 12:00
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naprej z božjo pomočjo

Papež Janez Pavel II. je 16. oktobra praznoval 26. obletnico izvolitve

Papež Janez Pavel II. je v nedeljo, 17. oktobra, pri opoldanski molitvi z romarji na Trgu sv. Petra v Rimu prosil Boga, naj mu daje moč, da bo lahko dobro opravljal svojo službo, ter se zahvalil za mnoge prejete čestitke in molitve.

Pred molitvijo angelovega češčenja je govoril o letu evharistije, ki se je to nedeljo tudi uradno začelo. Poudaril je, naj bo to leto čas srečevanja s Kristusom. V njem naj Cerkev in vsi verni živijo iz evharistije. Do oktobra prihodnjega leta, ko se bo leto evharistije izteklo, naj si prizadevajo za spreobrnjenje h Kristusu in širjenje njegovega odrešenjskega oznanila.

Papež Janez Pavel II. je ob praznovanju izvolitve za naslednika apostola Petra pred 26 leti - 16. oktobra 1978 - dobil številne čestitke z vsega sveta. Italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi je v imenu italijanskega ljudstva papežu izrazil občudovanje zaradi njegovega nenehnega zavzemnaja ter kazanja poti k etičnim in duhovnim vrednotam. Te so nujno potrebne v svetu, ki ga pretresajo razne vrste razdeljenosti, nasilje in nezaslišani barbarski napadi. Zanje si je treba vedno znova prizadevati ter tudi tako prispevati k izboljšanju odnosov med ljudmi in državami.

V petek, 15. oktobra, sta papežu Janezu Pavlu II. v Nervijevi dvorani v Vatikanu pripravila nepozabno čestitko zbor in orkester ruske vojske. Papež je bil na koncertu več kot poldrugo uro, na koncu pa se je pevcem, instrumentalistom in plesalcem zahvalil v italijanščini in ruščini. Slovesnega dogodka so se udeležili številni kardinali, škofje in diplomati, akreditirani pri Svetem sedežu. Ti so, s papežem na čelu, občudovali predvsem lepo in ganljivo zapete ruske narodne pesmi in plese. Pevci so papežu v čast zapeli tudi poljsko pesem, kar mu je še posebej godilo.

Janez Pavel II. je v zahvali poudaril, da iz »programa zbora ruske vojske odseva pristna bit plemenitega ruskega ljudstva«. Nastopajoče je izročil v varstvo Materi božji. Spomnil je na nedavno vrnitev podobe Kazanske Marije vernemu ruskemu narodu, ki jo tako časti.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža je ob 26. obletnici izvolitve kardinala Karla Wojtyla na papeški prestol povedal, da papež tega dogodka tokrat ni praznoval kot pred letom dni javno s slovesno mašo, ampak z dvema zasebnima mašama in veliko molitve. Povedal je še, da je v Vatikan prispelo na tisoče čestitk; med njimi tudi iz islamskega sveta. V soboto, 16. oktobra, je izšla posebna barvna izdaja vatikanskega dnevnika L'Osservatore Romano.

Naj omenimo še, da je papež Janez Pavel II. tretji papež z najdaljšo vodstveno službo v Cerkvi (za apostolom Petrom in papežem Pijem IX.), da je prvi neitalijanski papež v 455 letih, da so se papeževe obletnice slovesno spomnili tudi v rodnih Wadowicah s posebnim tekom, ki se je začel in končal pred njegovo rojstno hišo, da mu je podjetje Ferrari v znamenju »dinamične moči njegovega pontifikata« podelilo športni avto ter da namerava papež še naprej voditi Cerkev. To izpričuje tudi njegova namera, da se bo udeležil svetovnega dneva mladih avgusta prihodnje leto v Kolnu ter še desetič obiskal rodno Poljsko. Žal pa se mu še ni uresničila velika želja, da bi kot papež stopil tudi na ruska tla.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh