Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naprodaj Wagnerjev rokopis Poročne koračnice

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 09. 2015 / 06:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naprodaj Wagnerjev rokopis Poročne koračnice

Znamenita skladba prihaja iz Wagnerjeve opere »Lohengrin«.

Naprodaj je rokopis poročnega zbora z začetka 3. dejanja opere Lohengrin Richarda Wagnerja, znan kot poročna koračnica ali pod naslovom Prihaja nevesta. Spletna stran momentsintime.com je za priljubljeno skladbo iz glasbene zgodovine, ki pogosto zazveni na poročnih obredih, postavila fiksno ceno: dosegljiva je za 3,6 milijona dolarjev.

Wagnerjev rokopis skladbe, v nemščini naslovljen Treulich geführt, je tako lahko »alternativa srebrnini, v kolikor nekdo išče poročno darilo za svojega prijatelja ali ljubljeno osebo«, piše britanski Guardian.

Nemški skladatelj je poročni zbor uporabil v operi Lohengrin iz leta 1850, ki po mnenju poznavalcev velja za njegovo najbolj melodično operno delo. Čeprav skladba vsebuje tudi besedilo, se glasbo največkrat izvaja brez njega, pogosto ob vstopu neveste v poročni obred. V operi skladba po poročnem slavju pospremi Elso v poročno sobo.

Skladba je prvi širši odmev dosegla leta 1858, ko so jo uporabili pri poroki princese Viktorije s pruskim princem Friderikom Viljemom.

Wagner je snov za operno trodejanko našel v srednjeveški liriki, naslonil pa se je tudi na resnično zgodovinsko ozadje. Dogajanje je namreč postavil v čas vladanja nemškega kralja Henrika I. Ptičarja (Heinrich der Vogler), ki se odpravlja v vojno proti Madžarom. Krstno jo je leta 1850 v Weimarju uprizoril njegov prijatelj in kasnejši tast Franz Liszt.

Na slovenske odre je prišla 43 let kasneje, po zaslugi Festivala Ljubljana pa jo je slovensko občinstvo nazadnje videlo lani v produkciji Opere HNK iz Zagreba.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh