Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naravne ujme so lahko tudi besedno orožje

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 22. 02. 2023 / 09:08
Oznake: Nemiri, Slovenija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 09:46
Naravne ujme so lahko tudi besedno orožje
Grobnica Spektacijev iz nekropole v Šempetru v Savinjski dolini je posredno "preživela" zaradi poplave Savinje nekje v drugi polovici 3. stoletja po Kristusu. FOTO: Splet

Naravne ujme so lahko tudi besedno orožje

Velike naravne nesreče na Slovenskem: Potresi in poplave v antiki.

Naravne nesreče, med katere navadno uvrščamo poplave, potrese, požare, hude zmrzali ali tudi »invazije« kobilic, so bolj ali manj stalne spremljevalke človeka na njegovem romanju skozi čas. Zato je treba biti danes previden, ko kdo, denimo, kakšno sodobno poplavo razglasi za najhujšo v zgodovini. Zelo verjetno je namreč, da so njegovi davni in manj davni predniki že doživeli kaj podobnega.

Muhe narave kot dvorezen meč

Lahko bi celo rekli, da je bilo soočanje z naravnimi nesrečami za človeštvo nekakšen nož z dvema reziloma. Po eni strani so mu ti izredni dogodki vseskozi kazali, kako nemočen in prepuščen neobvladljivim silam narave je v resnici. A po drugi strani je bojevanje proti tem istim silam spodbudilo marsikatero uspešno pogruntavščino. Tako imajo ravno izzivi, ki jih je predstavljalo poplavljanje velikih rek na Bližnjem vzhodu, pomemben delež »zaslug« za nastanek zgodnjih visoko organiziranih skupnosti na območju današnjega Iraka in Egipta.

Kri...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh