Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naravni most na Mežakli

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 05. 2012 / 08:08
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naravni most na Mežakli

Med Zgornjesavsko dolino in dolino Radovne se razprostira gozdnata planota Mežakla. Njen zahodni del se najviše vzpne na 1593 metrov visokem Jerebikovcu, vzhodni pa na 1299 metrov visokem Planskem vrhu, na katerega je pred tremi leti padel kamniti meteorit. Mežakla je veliko manj obiskana kot severneje ležeča Golica, kjer se maja razcvetijo narcise. Vendar tudi na njej ne manjka naravnih znamenitosti, lepega razgleda, cvetja in živali, ki nam v naglici prekrižajo pot.



Zemljevid pohodniških poti po občini Jesenice (dobimo ga v turistično-informacijskem centru nasproti železniške postaje) nas vabi na pet-do šesturni potep po vzhodnem delu Mežakle. Označena pot se začne pri vasi Kočna in konča blizu športne dvorane Podmežakla na Jesenicah, od koder se moramo po cesti vrniti do izhodišča. Da se izognemo dolgemu pešačenju po asfaltu, bomo tokrat prehodili samo njen drugi del od Podmežakle do naravnega mosta na Mežakli in se potem po isti poti vrnili v dolino.

Cesta, ki nas z Lipc pripelje do športne dvorane Podmežakla, smukne nekaj sto metrov pozneje pod avtocestni podvoz. Za njim nas na ovinku puščica na tleh usmeri na stezo, ki se brez omahovanja požene v breg. Po nekaj metrih se pot položi, zavije v desno pod daljnovod, se za krajši čas razširi v vlako in se začne zložno vzpenjati po pobočju. Ob njej je v teh dneh polno šmarnic, tu in tam vidimo odcveteli teloh, vmes se kažejo orlice z modrimi cvetovi.
Označena pot pelje sprva vzporedno z dolino, potem se začne obračati proti jugu. Na razpotju zavijemo v levo med skali; zgornjo objema s koreninami drevo, ki raste na njej. Na bližnji smreki nenadoma zaškreblja. Izza debla pogleda veverica, za nekaj dolgih sekund obmiruje, nato pa hlastno spleza v zavetje krošnje.

Nekaj minut pozneje prispemo do kolovoza, s katerega pa kmalu za drugim ovinkom znova zavijemo navkreber na gozdno pot. Na manjši kotanjasti poseki in na naslednjem razpotju zavijemo v desno. Ko se više pokaže množica balvanov, pot zavijuga čez strmejše pobočje. Tla prekriva odpadlo listje, podrasti je zdaj malo, drevje nas še vedno skriva pred soncem. Izza skalnatega roba se pripodita gamsa in med godrnjavim oglašanjem z dolgimi skoki prečita strmino. Eden od njiju sproži kamen, ki se odkotali po bregu, potem pa gozd znova preplavi tišina.

Po približno uri hoje se pot vzpne do skal in tik pod robom planote razcepi. Če nadaljujemo po najbolj uhojeni stezi naravnost navkreber, prispemo na Zakop – na travnato uravnavo s klopmi in partizanskim spomenikom, s katere nadaljujemo po kolovozu proti vzhodu. Če zavijemo v levo, pa ta ovinek presekamo in po bližnjici prispemo do kolovoza. Temu sledimo do konca, gremo še nekaj minut po stezi, prečkamo gozdno cesto in na razpotju pred drogom električne napeljave zavijemo v levo do skalnate Škrbine, na kateri stoji televizijski oddajnik. Pod njim ležijo v globini Jesenice, na vzhodu se kažeta Belščica in Stol, na severu vidimo Golico in Struško. S tega imenitnega razgledišča, kjer pa je zaradi prepada potrebna previdnost, se vrnemo do razpotja in nadaljujemo navkreber do približno deset minut oddaljenega naravnega mosta. Ta je dolg petnajst in visok osem metrov, nastal pa je zaradi delovanja vode in neenakomernega preperevanja kamnin.



Označena planinska pot se v nadaljevanju prevali čez Planski vrh ter se čez planino Obranica in mimo skalnatega stebra z imenom Poljanska baba spusti v dolino. Mi pa se obrnemo in vrnemo do oddajnika. Tam lahko za spremembo zavijemo na označeno pot, ki pelje ob prepadnem robu planote. Po njej v dobrih desetih minutah prispemo do odcepa k partizanski bolnici, ki se skriva pod skalami. Za odcepom postane steza slabše vidna, redke markacije pa nas kmalu pripeljejo do že znane poti pod Zakopom, po kateri se vrnemo v dolino.

Osnovni podatki
Naravni most na Mežakli (1.250 m)

Izhodišče: Jesenice.

Dostop: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Lipce, od koder nadaljujemo vožnjo proti Jesenicam. Pred mostom čez Savo zavijemo v levo proti športni dvorani Podmežakla. Od nje se peljemo še nekaj sto metrov naprej do podvoza pod avtocesto, za katerim pustimo avto.

Višinska razlika: 670 m.

Dolžina vzpona: 1.45 ure.

Kratek opis poti: Od podvoza pod avtocesto se prek zmerno strmega gozdnatega pobočja vzpnemo na Mežaklo. Tam nadaljujemo do televizijskega oddajnika, ki stoji na robu razgledne in prepadne Škrbine, ter navkreber do deset minut oddaljenega naravnega mostu. Pot je večinoma dobro označena. Ves čas hodimo po gozdu. Ob skalnatem in prepadnem robu Škrbine je potrebna previdnost.

Zemljevid: Pohodniške poti po občini Jesenice, 1 : 25.000.

Nedeljska maša V župnijski cerkvi sv. Lenarta na Jesenicah je maša vsako nedeljo ob 7.30 in ob 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh