Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Narodni molitveni dan priložnost za Američane, da najdejo Boga

Za vas piše:
CNA/M.Š.
Objava: 19. 04. 2012 / 16:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Narodni molitveni dan priložnost za Američane, da najdejo Boga

Narodni molitveni dan v Združenih državah Amerike vsako leto priredijo tretji četrtek v maju, k molitvi pa so povabljeni ljudje vseh veroizpovedi.

3. maja se bodo Američani vseh veroizpovedi 'zbrali v skupni molitvi in iskanju Boga' med vsakoletnim Ameriškim narodnim molitvenim dnevom. Potreba po molitvi je nujna, če 'pogledamo, kaj se dogaja okoli nas,' je dejal Dion Elmore, direktor za stike z javnostjo pri organizacijskem odboru Narodnega molitvenega dne, in dodal: ‘Ta trenutek imamo čete po vsem svetu, ljudje tvegajo svoja življenja. Naše gospodarstvo se že nekaj let močno opoteka.’

V pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA je Elmore pojasnil, da obstaja precejšnja potreba po Božji bližini in Njegovi očetovski skrbi, še posebej takrat, ‘ko nas usmerja na pravo pot v času stiske.’

Narodni molitveni dan v Združenih državah Amerike vsako leto priredijo tretji četrtek v maju, k molitvi pa so povabljeni ljudje vseh veroizpovedi.

Elmore je še pojasnil, da organizacijski odbor podpira, oglašuje in spodbuja ta poziv k molitvi. Narodni molitveni dan sicer ni izključno krščanski dogodek, vendar se pri odboru osredotočajo na kristjane in jih pozivajo, naj ‘podpirajo svoj narod s sodelovanjem pri letnem molitvenem dnevu’.

3. maja letos se bo na stotine skupin zbralo na molitvenih dogodkih v mestih po vseh Združenih državah Amerike. Organizacijski odbor osrednjo prireditev načrtuje v prestolnici Washingtonu, na njej pa naj bi sodelovali ugledni predstavniki verskega življenja v Ameriki.

‘Poziv Bogu, naj nas vodi in nam bo v pomoč, je že dolgo uveljavljeno izročilo v naši deželi,’ je pojasnil Elmore. Molitveni dan je ‘Prvi celinski kongres’ sklical že leta 1775, ko se je novi narod šele oblikoval, odtlej pa so ga sklicevali tudi predsedniki, med njimi George Washington, Thomas Jefferson in Abraham Lincoln.

Leta 1952 je kongres uradno uvedel Narodni molitveni dan, leta 1988 pa je predsednik Ronald Reagan podpisal zakonsko odločbo, ki določa, da se ta dan vsakokrat obhaja na prvi četrtek v mesecu maju.

Po Elmorjevih besedah je izjemno zanimivo, da molitveni dan sklicujejo državni voditelji, vendar je v Ameriki že vse od prvih očetov naroda v navadi, da se sklicujejo na Božji blagoslov, ki naj bi bil v obilju podeljen prav tej veliki in raznoliki deželi.

To prepričanje velja še danes, zato ameriški predsednik vsako leto podpiše razglas, s katerim sodržavljane spodbudi k molitvi. Lani je enak razglas podpisalo tudi vseh petdeset guvernerjev zveznih ameriških držav.

Predsednik Obama je Narodne molitvene dneve že razglasil v preteklih letih in naj bi isto storil tudi letos. Tema letošnjega molitvenega dne je ‘En narod pod Božjim varstvom’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh