Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naš vsakdanji kruh

Za vas piše:
Marjan Peklaj
Objava: 31. 03. 2017 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naš vsakdanji kruh

Prva številka Communia v letu 2017.
Na začetku prve letošnje številke je stran s fotografijo zaslužnega papeža Benedikta XVI. z voščilom ob njegovi 90-letnici. Joseph Ratzinger je namreč eden od štirih ustanoviteljev te mednarodne katoliške revije. Posvetilni strani na začetku sledi Ratzingerjeva razlaga četrte prošnje očenaša iz njegove knjige Jezus iz Nazareta. Poudarja dvojni pomen vsakdanjega kruha: zemeljska hrana in evharistija. Naslednji članek je delo ekumenskega carigrajskega patriarha Bartolomeja: Bog je videl, da je dobro.

Z izjemnim uvidom piše o božjem stvarstvu, katerega del je tudi človek. Opiraje se na Sveto pismo, očete in vzhodno liturgijo govori o nujnosti pravilnega odnosa do vsega ustvarjenega. Potrebna je sprememba mišljenja in načina življenja, da bi ohranili to, kar je Bog ustvaril kot »dobro«, tudi prihodnjim rodovom. Prošnjo za vsakdanji kruh razlaga tudi pravoslavni teolog Aleksander Scheman pod naslovom Oče naš. Pravi, da ta prošnja res najprej zadeva človekove telesne potrebe, vendar se tesno navezuje na duhovno plat človeka, saj se v njej skriva zavest, da mu Stvarnik, ki je ljubezen, podarja vse dobro za življenje.

Članek Vogalni kamni in zlagane vrednote je napisal kardinal Robert Sarah in je poglavje iz njegove knjige Dieu ou rien. Odločno obsoja uveljavljanje teorije spola, splava in evtanazije pod krinko boja za človekove pravice. Hvali pa vrednoti zakona in družine v rodni Afriki. Pod naslovom Jezusovo srce, središče sveta je objavljeno predavanje teologa Johannesa Nebela. V njem z vso natančnostjo analizira spremembe v cerkvenem učiteljstvu o češčenju Srca Jezusovega. Izhaja iz nauka Pija XII. v okrožnici Haurietis aquas (1956), nato pa prek koncilskih dokumentov in učenja papežev Pavla VI., Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. sledi spremembam v nauku o češčenju Srca Jezusovega.

V 88. letu starosti je 15. januarja umrl profesor liturgike dr. Marijan Smolik. O njem revija objavlja besedili pokojnega prof. Strleta, ki je to napisal za Smolikovo 70-letnico, in Jožeta Faganela, ki je spominski članek ob smrti najprej objavil v reviji Zvon. Zadnji članek Hommage papežu Benediktu XVI. je napisal Anton Štrukelj in je ves posvečen jubilantu s prve strani; kako je Joseph Ratzinger uresničeval »klečečo teologijo«.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh