Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naslov osvojili hrvaški duhovniki, Slovenci deveti [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 02. 2024 / 19:04
Oznake: Duhovnik, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2024 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naslov osvojili hrvaški duhovniki, Slovenci deveti [FOTO, VIDEO]
Slovenska nogometna ekipa. FOTO: ŠID Pax Slovenija

Naslov osvojili hrvaški duhovniki, Slovenci deveti [FOTO, VIDEO]

V Albaniji je minuli teden potekalo evropsko nogometno prvenstvo v malem nogometu za duhovnike. Slovenska reprezentanca, ki deluje v okviru Športno-izobraževalnega društva Pax Slovenija, je osvojila deveto mesto in s se tem uvrstila v zlato sredino med 17-imi sodelujočimi reprezentancami. Naslov so osvojili Hrvati, ki so v finalu premagali Poljake.

Na prvenstvu je skupaj sodelovalo več kot 220 duhovnikov. Resnično je bil blagoslov »biti priča športnemu duhu in predanosti vsakega od udeležencev na tej poti. Hvala, ker ne le sodelujete na tem dogodku, ampak tudi služite kot zgled vere, integritete in druženja,« so po koncu prvenstva na družbenem omrežju zapisali organizatorji.

Tekmovanje se je udeležilo več kot 220 duhovnikov. FOTO: FB EU Championship of Futsal for Priests - Albania 2024

Kapetan in vodja slovenske ekipe dr. Andrej Šegula, sicer profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani in duhovni pomočnik v Zadobrovi in Zalogu, pravi, da so z rezultatom zadovoljni, v finalu pa so navijali za brate duhovnike s Hrvaške.

Kako ste se počutili na tekmovanju? Kakšno je bilo vzdušje? 

Po vseh teh letih se sedaj že kar dobro poznamo. Približno vemo, kam kdo sodi. Vemo, kdo je prva jakostna skupina in kdo je na repu. V bistvu pa gremo na ta tekmovanja zato, da uživamo v igri. Glede na to, da je to evropsko prvenstvo, nam vse skupaj nekoliko dvigne adrenalin. Lahko rečem, da je bilo vzdušje prijetno.

Slovenski nogometaši med ogrevanjem pred tekmo. FOTO: ŠID Pax Slovenija

Kako ste zadovoljni z rezultatom?

Z rezultati smo zadovoljni. Igrali smo štiri tekme, s Hrvati smo zgubili (3:1), ostale tri pa smo zmagali, tudi proti Albaniji, kljub temu da so bili navijači na strani domačinov, tako nam je ta zmaga še več pomenila. Premagali pa smo tudi Avstrijo in v borbi za deveto mesto še Češko. Žoga je okrogla. Pri športu gre tudi za srečo. Lahko si odličen, a če to ni tvoj dan, je potem lahko »žalost«. Mi smo zadovoljni, še posebej, ker smo dve tekmi dobili s streljanjem penalov.

Navijanje in spodbujanje s klopi. FOTO: ŠID Pax Slovenija

Kako so se odrezali gostitelji v smislu organizacije? 

Bili smo prijetno presenečeni. Albanci so se zelo potrudili, tako da je stvar tekla. Skader je simpatično mesto. Nastanili so nas v dveh hotelih v središču mesta. Tudi športni dvorani sta bili nedaleč vstran. To pomeni, da smo se lahko premikali peš. Gostiteljem smo hvaležni za vse.

Druženje med in po obedu. FOTO: ŠID Pax Slovenija

Kako ste izkoristili proste trenutke, kaj ste si uspeli ogledati?

Med drugim smo si ogledali muzej, ki predstavlja preganjanje Cerkve v času komunizma. Ko se človek sprehaja po tem muzeju kar ne more verjeti, da lahko človek pade tako »nizko«. Nekdanji predsednik Albanije je razglasil, da Boga ni, da je mrtev in tako je Albanija postala prva ateistična država. Obiskali smo tudi mošejo v Skadru. Poromali smo tudi v glavno mesto, v Tirano, kjer smo imeli sveto mašo. Z nami je bil nadškof. Na začetku maše pa nas je pozdravil župan Tirane. Bilo je lepo. Zame osebno je bila to velika obogatitev.

Med mašo. FOTO: ŠID Pax Slovenija

V finalu sta se pomerili ekipi Poljske in Hrvaške, ki je na koncu zmagala. Za koga ste navijali vi?

Dobro vprašanje. Po navadi navijamo za dobro igro. Ampak ja, navijali smo za Hrvate. V zadnjih letih jim je uspelo pomladiti reprezentanco. V vseh teh letih so bili velikokrat blizu naslova, a se jim je po navadi zalomilo. Letos jim je uspelo. Poljaki imajo že osem naslovov, tako da jim verjetno ni bilo tako težko »prepustiti« naslova Hrvatom.

Naslednje leto bo prvenstvo gostilo madžarsko mesto Szeged.

Nalaganje
Nazaj na vrh