Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Naslovnice evangeličanskih koledarjev in podobe Kristusa'

Objava: 01. 09. 2011 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Naslovnice evangeličanskih koledarjev in podobe Kristusa'

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo v sredo, 14. septembra 2011, ob 18. uri odprli razstavo akademskega slikarja Nikolaja Beera.

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo v sredo, 14. septembra 2011, ob 18. uri odprli razstavo akademskega slikarja Nikolaja Beera z naslovom 'Naslovnice evangeličanskih koledarjev in podobe Kristusa'. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bo razstavo slovesno odprl škof Evangeličanske Cerkve v Republiki Sloveniji mag. Geza Erniša. Avtor razstave je umetnostni zgodovinar Robert Inhof. Likovna dela bodo na ogled do nedelje, 16. oktobra 2011.

Obiskovalcem bodo predstavili več kot štirideset Beerovih likovnih del s sakralno tematiko. Predstavljene bodo risbe, ki jih je umetnik ustvaril v štiridesetletnem sodelovanju z evangeličanskim verskim tiskom. Izbrane risbe so predvsem moralistične. Govorijo o grešnem svetu kot o »globeli smrtne sence«, v kateri je človek obdan z vojno, pijančevanjem in lakoto. Podobe grešnikov so v svoji temačni grešnosti groteskne in sodijo v kategorijo Beerovih jedcev in pivcev, ki jih je vzporedno upodabljal v drugih pomembnejših delih. Edina možna odrešitev iz pogubnega sveta se kaže v okrilju družine, v molitvi in branju Svetega pisma. Poleg risb bo na ogled tudi izbor nekaterih avtorjevih ekspresivnih podob Kristusa.

Kratka predstavitev Nikolaja Beera

Nikolaj Beer se je rodil leta 1945 v Križevcih v Prekmurju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1973 diplomiral iz slikarstva pri prof. Gabrijelu Stupici. Razstavljal je na več kot tridesetih samostojnih in več kot stotridesetih skupinskih razstavah.

Nagrade: leta 1989 je prejel veliko premijo Pannonia 89 v Sombotelu na Madžarskem; leta 1990 Grumovo nagrado občine Zagorje ob Savi; leta 1993 plaketo za vrhunske dosežke v kulturi občine Murska Sobota in leta 2004 nagrado grand prix na 6. slovenskem bienalu mesta Kranj. Bil je pobudnik rednih letnih slikarskih kolonij Primoža Trubarja v Moravskih Toplicah. Kot umetniški vodja poleg kolonije v Moravskih Toplicah vodi tudi najstarejšo slikarsko kolonijo Izlake – Zagorje. Nikolaj Beer kot svobodni umetnik živi in ustvarja na Izlakah.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani http://www.mks-sticna.si/.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh