Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasprotovanje »umetnim metodam« uravnavanja rojstev

Objava: 18. 08. 2008 / 10:24
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nasprotovanje »umetnim metodam« uravnavanja rojstev

Katoliška Cerkev na Filipinih in v južnoindijski zvezni državi Kerala se je odločno postavila na stran zagovornikov naravnega uravnavanja rojstev. »Naravne metode« načrtovanja družine je v svojem letnem govoru pred člani parlamenta v Manili imela v mislih tudi filipinska predsednica Gloria Macapagal. Povedala je, da so ti načini celo učinkovitejši od umetnih protispočetnih sredstev, kar naj bi pokazala tudi rast prebivalstva na Filipinih v zadnjih letih. Podpiranje naravnih metod uravnavanja rojstev naj bi prispevalo k 2,04-odstotnemu zmanjšanju prebivalstva, medtem ko naj bi se v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so načrtovalci družine stavili na učinkovitost »pilule« in kondoma, število prebivalcev Filipinov povečalo za 2,36 odstotka.

Filipinski škofje so sicer pohvalili predsedničino zavzetost za načrtovanje družine s pomočjo naravnih načinov uravnavanja rojstev, poudarili pa, da morajo »besedam slediti dejanja«. Tudi zato, ker si filipinske oblasti prizadevajo za uzakonitev uporabe umetnih protispočetnih sredstev in splava, čemur so se škofje v zadnjem času že nekajkrat uprli.

Tako so naredili tudi keralski škofje glede osnutka zakona, ki bo, če ga bodo sprejeli, prizadel predvsem številno močne družine. Tajnik Sveta katoliških škofov Kerale (KCBC), trichurski sirsko-malabarski nadškof Andrew Thazhath, je izjavil: »Protestirali bomo na vseh ravneh, da ne bi bil sprejet ta osnutek zakona.« Tudi zato, ker je v nasprotju z ustavo. Eden od njegovih predlogov je ta, da bo moral vsak zakonski par, ki se bo odločil za tri otroke, plačati 238 dolarjev kazni, družinam z več kot dvema otrokoma pa naj bi tudi odrekli brezplačen šolski pouk in zdravljenje v bolnišnicah.

Nadškof Thazhath je še povedal, da so keralski škofje nedavno javno izrazili svojo zaskrbljenost zaradi ravnanja katoliških zakoncev v tej indijski zvezni državi, ki že tako sledijo »sodobnim težnjam« po zgolj enem otroku ali celo nobenem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh