Zapri
Iskanje

Navodila slovenskih škofov za čas od 30. julija do 8. avgusta 2021

Za vas piše:
M. M. Š. / TU SŠK
Objava: 31. 07. 2021 / 10:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2021 / 10:17
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Navodila slovenskih škofov za čas od 30. julija do 8. avgusta 2021

Navodila slovenskih škofov za čas od 30. julija do 8. avgusta 2021
Znotraj cerkva je še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask FOTO: Tatjana Splichal
Slovenski škofje so se seznanili z novim Odlokom o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Omenjeni odlok določa podaljšano veljavnost aktualnega Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 63/21, 66/21, 69/21, 73/21, 79/21, 85/21, 93/21, 96/21, 101/21, 104/21, 109/21, 114/21, 120/21 in 124/21 ) (v nadaljevanju: aktualni odlok). Na podlagi omenjene pravne podlage so škofje za obdobje od 30. julija 2021 do vključno 8. avgusta 2021 sprejeli naslednja navodila:

1. Vsi duhovniki in verniki naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.

2. Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci najmanj 1 meter (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva).

3. Izvajanje verskih obredov je dovoljeno le ob izpolnjevanju sledečih pogojev:
• Zagotavljati je treba minimalni možni stik med udeleženci.
• Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje (npr. odprta okna) v prostorih, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.
• Obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva; zunaj je obvezna le, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje.
• Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

4. Ljudsko in zborovsko petje v cerkvah je dovoljeno.

5. Verouk (kateheza) in versko izobraževanje
V primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja mora biti medosebna razdalja med udeleženci najmanj en meter. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko (HAG) testiranje. Pri tem lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa.

Enako so testiranja oproščeni posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmi odstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji). Osebam, ki izvajajo versko oz. duhovno vzgojo in izobraževanje, testiranja ni treba opraviti, če imajo ustrezna dokazila in so bile v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljene z enim od po aktualnem odloku predpisanih odmerkov cepiva, zaščita pa se vzpostavi z dnem cepljenja. Ustrezna dokazila so: dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela koronavirusno bolezen.

6. Verniki lahko prejemajo sveto obhajilo izven svete maše; duhovniki naj k obhajilu povabijo svoje vernike, ki se niso mogli udeležiti svete maše.

7. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.

8. Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.

9. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter NIJZ.

10. Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da je naenkrat v pisarni poleg duhovnika samo ena oseba oz. člani istega gospodinjstva.


Msgr. Stanisav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, celjski škof

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh