Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nazaj v šolske klopi brez mask

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 24. 08. 2022 / 14:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nazaj v šolske klopi brez mask
Novo šolsko leto se bo začelo brez mask na obrazih. FOTO: Focusjuniour.it

Nazaj v šolske klopi brez mask

Predsednik vlade Robert Golob ter minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta na tradicionalni konferenci ravnateljev slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju izpostavila, da se novo šolsko leto začenja na konvencionalen način, v šolah in brez mask. Dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih tem v šolstvu.

Več sto ravnateljic in ravnateljev sta uvodoma nagovorila minister dr. Igor Papič in državni sekretar dr. Darjo Felda. V nadaljevanju pa sta bila gosta na okrogli mizi o vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in minister.

»Po dveh hudih, zoprnih, težkih letih za vse, tudi v šolskem ali pa predvsem v šolskem sistemu, tako z vidika otrok, učiteljev in ravnateljev, se končno vračamo v šolo v normalnih razmerah,« je na novinarski konferenci poudaril Golob.


Minister Papič je poudaril, da v novo šolsko leto »vstopamo mirno, pouk se bo izvajal v šoli, otroci in zaposleni ne bodo nosili zaščitnih mask, na šolsko leto smo vsi dobro pripravljeni«. Šole bodo varno, spodbudno in vključujoče okolje.

K temu bo, kot sta izpostavila govornika, pripomoglo tudi uresničevanje priporočil, kot so zračenje, osebna higiena in to, da ob bolezenskih simptomih otroci ne gredo v šolo, temveč ostanejo doma. »Načrt vlade za to zimo je, da ostanemo odprta družba, čeprav covid živi z nami in mi z njim,« je poudaril premier.

Naslednji teden začenja novo šolsko leto več kot 194.000 učencev, od tega okoli 21.000 prvošolcev. V srednješolskem izobraževanju pa je okoli 79.000 dijakov, od tega v prvih letnikih okoli 21.000.

»Izpostavljamo varno, spodbudno, vključujoče okolje za naše otroke, izvajamo prenovo določenih, tudi strateških dokumentov in zagotavljamo ustrezne pogoje delovanja naših učiteljev, zaposlenih in seveda naših otrok,« je še poudaril Papič.

Problem kadrov

Minister je poudaril, da bo ministrstvo poskrbelo za načrtovanje ustreznih kadrov v vzgoji in izobraževanju. Zaradi predvidenega pomanjkanja tovrstnih kadrov je pristopilo k aktivnostim za vzpostavitev štipendiranja na pedagoških študijskih programih. Za šolsko leto 2022/2023 pa je po desetih letih ponovno razpisalo klasična pripravniška mesta s sklenjenim delovnim razmerjem na področju vzgoje in izobraževanja, so zapisali na spletni strani vlade RS.

250 štipendij za učiteljski poklic

Logaj je napovedal, da v bodoče načrtujejo aktivnosti za promocijo učiteljskega poklica. Papič pa je dejal, da je ministrstvo prve ukrepe že sprejelo, in sicer bo na področju pedagoških študijskih programov na voljo 250 štipendij. Začenja pa se tudi koncept pripravniških mest s plačilom, kar je bila v preteklosti že praksa, še poroča STA.

Omenil je tudi porast izobraževanja doma, ki ni le posledica epidemije, temveč se je ta trend kazal že prej. Opozoril je tudi na psihosocialne posledice dveletnega zapiranja šol, za katere meni, da jih bo najlažje odpraviti s fizično aktivnostjo, zato znova uvajajo projekta zdravega življenjskega sloga.

Prav tako si minister želi ponovne vzpostavitve dialoga s šolsko skupnostjo - med ravnatelji, zaposlenimi, sindikati, ministrstvom in vlado.


Nalaganje
Nazaj na vrh