Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne hodite v hribe, planinske koče so zaprte

Za vas piše:
K. C.
Objava: 17. 03. 2020 / 12:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2020 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ne hodite v hribe, planinske koče so zaprte

PZS svari pred nesrečami v gorah, saj bi te obremenile reševalce in medicinsko osebje. Gore naj počakajo.

Planinska zveza Slovenije poziva vse ljubitelje gora, naj se pohodom v visokogorje odpovejo. Ukrepi vlade RS za zajezitev širjenja koronavirusa veljajo tudi za planinske koče, kar pomeni, da so zaprte do preklica. O spremembi delovnega časa koče bo PZS obveščal na svoji spletni strani.


Planinske koče so zaprte. Foto: Andrej Praznik

"Za preprečitev širjenja novega koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma - gore nas bodo počakale, planinske koče pa so tudi do nadaljnjega zaprle svoja vrata. Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem v gorah, da ne bo to vzrok nesreč in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prav tako odsvetuje vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin.Seveda pa niso odsvetovani krajši in lažji sprehodi v bližini doma v družbi domačih.

Razmere v gorah nevarne, izogibajte se tveganju

Zaposleni v bolnišnicah so zaradi novega virusa korona obremenjeni, poleg tega pa so omejene tudi materialne zmožnosti, kot je oskrba s krvjo, zato je bolje, da vsi pazimo nase še bolj kot po navadiin se izogibajmo nepotrebnemu tveganju, kamor spada tudi obisk gora. Gorska reševalna zveza Slovenije opozarja tudi, da so razmere v gorah še vedno zahtevne in nevarne, hkrati tudi odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb.


Izogibajte se vsakršnim dejavnostim, pri katerih je možnost poškodb večja. Foto: Oton Naglost

Reševanje se lahko precej zaplete

Reševanje je lahko v razmerah epidemije zelo oteženo, so opozorili, saj lahko ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 piloti prevoz s helikopterjem odklonijo, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo. V tej situaciji ni nič samoumevno.

Priporočila PZS

Zaradi širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji in po svetu PZS poziva vse obiskovalce gora k upoštevanju naslednjih priporočil:

   • Planinska društva oz. klubi in njihovi odseki naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ... 
   • Članstvo odsekov in alpinističnih klubov naj ne izvaja alpinističnih vzponov, alpinističnih smukov, turnega smučanja, plezanja vseh večraztežajnih smeri, vsega gorništva ter drugih dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu, skratka vseh dejavnosti, pri katerih se udeleženci izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledične potrebe po reševanju, hospitalizaciji itd.
   • Planinske koče so do nadaljnjega zaprle svoja vrata, prav tako plezalni centri in telovadnice, zavedajmo pa se, da vsako druženje dveh ali več planincev, plezalcev, smučarjev, kolesarjev ... bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu, pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa
   • Velika možnost prenosa okužbe je z dotikanjem površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. Sem spadajo jeklenice, klini, skobe zelo zahtevnih zavarovanih planinskih poti, plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje, klopce ... 
   • Priporočamo, da se vse načrtovane gorniške aktivnosti v tujini do preklica odpovejo.

Le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato je še posebej pomembno, da vsi skupaj in vsak posameznik delujemo odgovorno in preventivno za skupno dobro.

Povezane novice:

Aktivnosti planinske organizacije v času ogroženosti s koronavirusom
NUJNO obvestilo - Priporočila za člane KA PZS v zvezi s COVID-19
Planinske koče do nadaljnjega zaprte zaradi koronavirusa 
Spremembe v delovanju strokovne službe PZS

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh