Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne, istospolni pari na Hrvaškem ne morejo posvojiti otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 05. 2021 / 12:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2021 / 15:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne, istospolni pari na Hrvaškem ne morejo posvojiti otrok

Ne, istospolni pari na Hrvaškem ne morejo posvojiti otrok

V medijih so zaokrožile lažne novice o odločitvi hrvaškega sodišča.

Istospolni pari na Hrvaškem ne morejo posvojiti otrok FOTO: Pixabay

Nekateri mediji so sredi tedna poročali o domnevni odločitvi hrvaškega upravnega sodišča, ki naj bi istospolnim partnerjem omogočala, da sprožijo postopek za posvojitev otrok. Kot je poročala STA, je šlo za razsodbo v pravnem postopku istospolnega para iz Zagreba, Mladena Kožića in Iva Šegote, ki sta si pet let prizadevala »za pravico do rejništva in posvojitve otrok«. Potem ko sta lani dobila pravico do rejništva in začela skrbeti za dva otroka, je upravno sodišče konec letošnjega aprila odločilo, da kot partnerja ne smeta biti diskriminirana tudi v postopku ocene za posvojitev otrok.

Po navedbah hrvaškega spletnega portala uimeobitelji.net, spletne strani gibanja U ime obitelji (V imenu družine), je to lažna novica, saj je upravno sodišče v Zagrebu v sodbi, ki še ni pravnomočna, odločilo, da mora hrvaško ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve obrazložiti odločbo, v kateri je omenjeni par ocenilo kot neprimernega za posvojiteljstvo, o čemer je poročal tudi spletni portal domovina.je.

Kot je za Domovino povedala tudi Željka Markić, vodja omenjenega hrvaškega gibanja, ima ministrstvo zdaj možnost, da odločbo ohrani in obrazloži ali spremeni, nikakor pa sodišče ne nalaga, da bi morali omogočiti posvojitve istospolnim parom.

Na Nizozemskem želijo doseči spremembo zakona za ukinitev starostne meje za spremembo spola na rojstnem listu

Kot je poročala nova24tv.si, pa so na Nizozemskem predložili spremembo zakona za ukinitev starostne meje za spremembo spola na rojstnem listu. Po pritiskih transspolnih organizacij naj bi se dva nizozemska ministra odločila, da parlamentu predložita amandma, s katerim bi ukinili starostno mejo za poenostavitev spreminjanja spola na rojstnih listih.

Predlog vključuje tudi opustitev zahteve po strokovni izjavi, v kateri zdravnik ali psiholog ugotovi dejstvo, da je oseba zrela in zares čuti pripadnost nasprotnemu spolu. Po mnenju transspolnih skupin bi moral poenostavljeni postopek vključevati le pisno zahtevo po spremembi registracije spola, potrditev spremembe pa bi oseba dobila v roku enega do treh mesecev.

Predlog spremembe zakona vključuje tudi odpravo starostne meje, tako da bi lahko tudi otroci, mlajši od 16 let, na rojstnem listu spremenili svoj spol.

Kupi v trgovini

Jordan Peterson, Bog in krščanstvo
Duhovna rast
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh