Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne le 40, naj bo 365 dni brez alkohola

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 04. 2020 / 10:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2024 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne le 40, naj bo 365 dni brez alkohola

Ne le 40, naj bo 365 dni brez alkohola

Spremenimo svoje navade ter bodimo vse leto zmerni in odgovorni pri pitju alkohola.

Spremenimo svoje navade ter bodimo vse leto zmerni in odgovorni pri pitju alkohola, pozivajo organizatorji akcije dni brez alkohola, ki poteka vsako leto med postnim časom v znamenje solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola.


Letošnji ambasador akcije 40 dni brez alkohola je a cappella gospel zbor Bee Geesus.

Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola se zahvaljujejo vsem, ki so se odzvali povabilu in se za mesec in pol odpovedali alkoholu zaradi sebe in zaradi solidarnosti z vsakim četrtim Slovencem, ki trpi zaradi alkohola. Posledice čezmernega pitja se s tragičnimi posledicami kažejo v prometu, na zdravju in v odnosih.

Dnevno zaradi alkohola umreta dva človeka

Vsak dan zaradi posledic alkohola v Sloveniji v povprečju umreta kar dva človeka. Ob zaključku letošnje akcije organizatorji vabijo k spremembi osebnih in družbenih navad ter k zmernemu in odgovornemu pitju alkohola vse leto. Dodajajo še sporočilo, ki ni nikoli odveč, da je v prometu potrebna ničelna toleranca do alkohola.

Za zdravje in zdrave odnose


Sodelujoči na novinarski konferenci: Cveto Uršič, Vesna Marinko, Karmen Henigsman, Peter Tomažič, Andreja Verovšek, Drago Jerebic, Matej Virtič (zbor Bee Geesus).

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola je potekala pod sloganom Za zdravje in zdrave odnose. Začela se je 26. februarja in se zaključila v soboto, 11. aprila 2020. Organizatorji in pridružene organizacije so še posebej opozarjali na tveganja zaradi alkohola, ki pušča veliko škodo na zdravju posameznika in celotne družbe.

Ne poznamo varnega pitja alkohola

»Če se že odločite, da se ne boste povsem odrekli alkoholu, pijte čim manj, saj vsako pitje alkohola poveča tveganje za razvoj različnih bolezni. Povedano drugače: ne poznamo varnega pitja alkohola, vsako pitje je tvegano. Če pijete več, kot je meja manj tveganega pitja, se lahko hitro pokaže škoda,« pojasnjuje stališča stroke prim. izr. prof. dr. Marko Kolšek, dr. med., strokovnjak za zdravljenje alkoholizma in podpornik akcije.

Vse več vključenih strokovnjakov in organizacij

V Sloveniji se s problematiko alkohola spopada vse več strokovnjakov in organizacij. Slovenski karitas, Javni agenciji RS za varnost prometa in portalu Med.Over.Net, ki že 15. leto zapored pripravljajo to tradicionalno preventivno spodbudo, so svojo podporo v zadnjih dveh letih dali tudi NIJZ s projektom SOPA.si – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola in nekatere druge ustanove: Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Združenje DrogArt in Družinski inštitut Bližina.

Akcijo so brezplačno oglaševali številni mediji, tudi Družina

Z združenimi močmi so vsak po svoje in v stiku s svojimi ciljnimi skupinami spodbujali k dejanjem solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cesti in pri zdravju. Temu so se pridružile tudi medijske hiše, in sicer 36 radijskih, 16 televizijskih postaj, 15 časopisnih hiš in 20 spletnih portalov, med njimi tudi spletna stran Družine in tednik Družina. Akcijo so podprli z uredniškimi prispevki in brezplačnim oglaševanjem. Tako se je spodbuda k solidarnosti in premislek o lastnem pitju lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o zmernosti.

V sklopu akcije so organizatorji izdali 123.000 oseb zgibank, 123.000 solzic in 9.500 plakatov in z njimi opremili župnije, centre za socialno delo, zdravstvene domove in občinske svete za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Zaradi epidemije je bilo letos več planiranih dogodkov odpovedanih. Potekalo je le romanje pri Mariji Pomagaj na Brezjah, kjer se je v soboto, 29. 2. 2020, zbralo 150 zdravljenih alkoholikov, svojcev in drugih, ki tako ali drugače trpijo, se zdravijo ali delujejo na področju zdravljenja odvisnosti.

Število podpornikov akcije neposredno ne moremo natančno meriti. Hkrati si organizatorji želimo, da gre pri sodelovanju v tej akciji predvsem za osebno odločitev.

Med akcijo je pomoč zaradi alkohola poiskalo 19.321 uporabnikov

Spletno stran www.brezalkohola.si je v času trajanja akcije obiskalo 7.895 ljudi, forum Zasvojenost in pomoč, ki je namenjen pomoči zasvojenim z alkoholom in njihovim bližnjim, je poiskalo 19.321 uporabnikov. Preko družbenih omrežjih je akcija dosegla več kot 100.000 ljudi, približno 10 odstotkov je objave všečkalo, komentiralo in delilo med svoje prijatelje.

Vsak dan zaradi alkoholu pripisljivih vzrokov umreta dve osebi, kar govori o resnosti in razširjenosti problema čezmernega pitja alkohola v Sloveniji. Z udeležbo v akciji 40 dni brez alkohola izražamo solidarnost z vsemi, ki zaradi alkohola trpijo v družinah, pri zdravju ter zaradi nesreč in smrti v prometu. Prav tako so preventivne akcije spodbuda, da spremenimo svoje navade in smo vse leto zmerni in odgovorni.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh